Hazen terroriseren boomgaard


Blitterswijck | Zo'n twintig hazen richten de laatste dagen grote schade aan bij een appelboomgaard in Blitterswijck. De boomgaard van Huub Cremers tussen de Brugweg en Langstraat wordt in de nachtelijke uurtjes bezocht door de dieren. De hazen knagen aan de bast van de appelbomen en de bomen zijn daarna ten dode opgeschreven. De provincie Limburg zou een elektrisch geladen afrastering hebben aangeboden, maar dat is volgens Cremers geen reƫle optie.

Door Willem Menting

De boomgaard was een flink stuk groter, maar in totaal moest er vijf hectare verdwijnen voor de aanleg van een dijk en hoogwatergeul. Vanwege de werkzaamheden van projectontwikkelaar Mooder Maas is een groot gedeelte van het foerageergebied van de hazen verdwenen. Er staan nauwelijks nog bomen en struikgewas. Juist de fruitbomen van Cremers vallen nu in de smaak bij de knaagdieren.

De overgebleven boomgaard vormt een belangrijk foerageergebied voor dassen, hazen en roofvogels. Daarnaast zitten er de laatste tijd veel muizen in de boomgaard. Vermoedelijk zijn de muizen uit de hoogwatergeul gevlucht. Bij een nachtelijke telling eind januari bleek dat er zo'n twintig hazen in de boomgaard liepen. Cremers zou gaasjes om de boomstammetjes kunnen zetten om de problemen te verhelpen, maar dat loopt in de papieren. Ook een hekwerk om de boomgaard is geen optie. "Er zijn nog nooit problemen geweest met wilde dieren in de boomgaard. Door de werkzaamheden van Mooder Maas zijn de dieren gedwongen om verder richting de bebouwde wereld te trekken. Als je een elektrische afrastering plaatst, kunnen de dassen en hazen niet meer in de boomgaard komen, maar dan hebben de muizen vrij spel. Die eten de wortels kapot", vertelt jager en natuurliefhebber Ger Wijnhoven, die ook spreekt namens Cremers. "De boomgaard werkt als een magneet op de fauna die in de hoogwatergeul niets meer vinden. Een betere optie zou zijn de bomen insmeren met een pasta die tien jaar wildwerend is. Dan kunnen de dassen ook de muizen bestrijden. Alleen kost dit voor 6000 bomen veel arbeid."

Volgens Jan Droesen van dassenwerkgroep Horst-Venray is er een duidelijk verband tussen de werkzaamheden van de bouwcombinatie en de schade in de boomgaard. "De hazen en dassen is een groot deel van het leef- en foerageergebied ontnomen. In de hoogwatergeul is zeer veel teelaarde weggegraven en er is een zeer magere toestand ontstaan voor bodemleven. Bodemleven, zoals wormen, muizen, mollen, insecten en oorspronkelijke vegetatie, is weg. De voedselketen is totaal verstoord en de keten heeft het zwaar." Droesen stelt dat het tientallen jaren gaat duren voordat het gebied zich heeft hersteld. "De schade in de laatste overgebleven stukjes groen, zoals een fruitboomgaard, zal niet tot nu beperkt blijven. Met dit vooruitzicht en de onmogelijkheid om rasters te zetten, is van een rendabele fruitboomgaard geen sprake meer."

Het afschieten van de hazen is volgens Wijnhoven ook geen optie. Het jachtseizoen is al voorbij en de hazen hebben al jongen. "We hebben met jagersvereniging Blitterswijck in 2019 23 hazen geschoten. Dat zijn er al veel meer dan in de voorgaande jaren. In 2018 schoten we namelijk dertien hazen, in 2017 twaalf en in 2016 zelfs maar vier."

Projectbureau Ooijen-Wanssum reageerde schriftelijk op de problemen in de boomgaard: 'De melding is bij ons bekend en we zijn dit aan het onderzoeken. We pakken dit verder rechtstreeks met de betreffende boomkweker op en doen daar via de media geen uitspraken over.'

Provincie Limburg heeft bij het ter perse gaan van deze krant nog niet gereageerd.