Wim en Hans Anker namen het eerste exemplaar van de dichtbundel van Pedro Willems in ontvangst.
Wim en Hans Anker namen het eerste exemplaar van de dichtbundel van Pedro Willems in ontvangst. Foto: Walter Janssen

Eerste dichtbundel Pedro Willems

Wijchen | De beroemde strafpleiters Wim en Hans Anker namen onlangs in Wijchen het eerste exemplaar in ontvangst van de dichtbundel Vlinders op het zebrapad van dichter Pedro Willems. Willems (50) is docent Nederlands aan het Raayland College in Venray.

Pedro Willems studeerde Nederlands en geschiedenis en woont nu in Molenhoek. Zijn gedichten behoren tot het genre light verse: gedichten op rijm, met een duidelijk metrum en een vaak lichte inhoud. "Ik schrijf poëzie om te vermaken, niet om te ontregelen. Ook om te ontroeren, maar het blijft wel altijd toegankelijk", omschrijft Willems zijn bijdragen. "Dichten op rijm is wat besmet geraakt. Van de verheven, bijna depressieve poëzie die sinds de vijftigers 'in' is, worden amper bundels verkocht.'' De docent Nederlands aan de Venrayse school schreef eerder vijf boeken, portrettengalerijen van markante figuren. Hij is al 23 jaar werkzaam aan het Raayland College en staat bekend als een docent die tijdens zijn lessen Nederlands veelvuldig aandacht besteedt aan poëzie, straattaal en vastelaovendrepertoire. Vlinders op het zebrapad is de eerste dichtbundel van Willems. Het voorwoord is geschreven door Stef Bos (van de hit Papa), terwijl Ivo de Wijs (van Vroege Vogels) het boekje heeft geredigeerd en een definitieve selectie heeft gemaakt. Willems: "De bundeling bestaat uit lichtvoetige vormvaste strofische ballades, kwatrijnen, kolderieke puntdichten en lyrische gedichten. Met thema's als jeugdherinneringen, humor, ontroering, afscheid, de schoonheid der natuur en het verstrijken der tijd." De nieuwe bundel is goed ontvangen. Jan Terlouw spreekt van 'kostelijke gedichten' en professor Bekkering (emeritus hoogleraar Taal en Letterkunde van de Radboud Universiteit in Nijmegen) spreekt zelfs van 'ontegenzeggelijk taalacrobatiek'.

Naast gedichten schrijft Willems geregeld liedjes, tekst en muziek, die hij aan Nederlandse artiesten verkoopt. Hij doet daarbij bewust afstand van de rechten. Hij zegt niet met naam voor wie hij schrijft. "Maar er zitten mensen bij met landelijke bekendheid", verzekert Willems. In zijn eerste dichtbundel staat ook een lofdicht op de Friese strafpleiters Wim en Hans Anker. Beiden zijn hartstochtelijk fan van het poëticale werk van Pedro Willems. "Zij hoorden van het gedicht en wilden graag met mij kennis maken. Ik ben meteen afgereisd naar hun kantoor in Leeuwarden. We hadden meteen een klik." De bundel (184 pagina's) kost 14,95 euro. Van ieder verkocht exemplaar gaat drie euro naar War Child. In de bundel staat ook een gedicht dat is opgedragen aan de ambassadrice van War Child Michaela DePrince, Van oorlogswees tot ballerina.

Foto: Walter Janssen.