110 meter muur tegen de vlakte

Blitterswijck | Van de oude kloostermuur aan de Kasteelweg en Maaslaan in Blitterswijck gaat 110 meter tegen de vlakte. De kloostermuur is bijna 200 meter lang en Kerngroep Blitterswijck was niet overtuigd van de noodzaak om de muur deels te slopen. Na een gesprek met projectontwikkelaar Mooder Maas op 8 januari werd duidelijk dat een groter deel van de muur behouden niet aan de orde is.

'De werkzaamheden worden conform plan gerealiseerd. Recent werd de vraag gesteld of er wellicht een groter deel van de kloostermuur kan worden behouden. Dat is niet aan de orde', laat projectbureau Ooijen-Wanssum in een reactie weten. 'De muur staat in de uitstroom van de oude Maasarm. Het verwijderen van de muur en het verwijderen van de dijk die erachter ligt, zorgt voor een betere doorstroming dan mét dijk en muur. Anders gezegd: als de muur zou blijven staan, ontstaat er een belemmering waardoor het beloofde en benodigde niveau van hoogwaterbescherming met de gebiedsontwikkeling niet worden gehaald. Voor een haag ligt dat anders. De haag bij de kloostermuur kan in dit project gespaard blijven. De haag zal kort gesnoeid worden, zodat de effecten ervan op de doorstroming nog geringer zijn, maar Rijkswaterstaat heeft de bevoegdheid om deze te allen tijde alsnog te verwijderen als blijkt dat dat nodig is om de doorstroom te optimaliseren'.

Eind dit jaar moet Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum helemaal uitgevoerd en klaar zijn. Begin maart wordt gestart met de werkzaamheden aan de kloostermuur. Het wijzigen van de plannen rond de muur lijkt iets kleins, maar alleen de nieuwe ontwerpen, de nieuwe rivierkundige berekeningen en het weer opnieuw aanvragen van een waterwet zou al negen maanden vertraging opleveren. Om de negatieve effecten van de muur te compenseren zou elders in het gebied naar schatting 60.000 m3 grond extra moeten worden afgegraven om meer ruimte te maken. Ook dit vraagt weer om nieuwe ontwerpen, nieuwe vergunningen (ontgrondingsvergunning, waterwetvergunning), nieuwe effecten op natuur en landschap en nieuwe transportbewegingen met hinder.