Zesde lezing

Venray | Adelbertvereniging Venray houdt op maandag 10 februari om 20.00 uur de zesde lezing van het seizoen 2019-2020 in het Odapark in Venray. Spreker is Stijn Fens en de titel van zijn voordracht luidt Koestering voor Relieken.

Relieken hebben door de eeuwen heen een enorme aantrekkingskracht gehad op gelovigen. Ze brachten pelgrims in beweging om lange en gevaarlijke reizen te maken naar Rome, naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus, of zelfs naar Jeruzalem waar Jezus zelf sporen heeft achtergelaten. Een reliek is een overblijfsel van het lichaam van een heilige, of een voorwerp dat met een heilige in aanraking is geweest en waaraan wonderdadige kracht wordt toegekend. Zo bewaart de Grote Kerk in Venray een stukje nekwervel van de heilige Oda, de patrones van de stad. Trouwens ook een religie als de islam koestert relieken zoals zand uit Mekka. De verering van relieken is niet alleen erg oud, maar is ook niet het alleenrecht van georganiseerde religies. Dagelijks lopen er honderden Beatlesfans over het Zebrapad in Londen dat zo bekend werd van de albumhoes van Abbey Road en in Parijs drommen nog altijd fans samen rond de stoffelijke resten van de jong gestorven Jim Morrison.

Stijn Fens vertelt tijdens de lezing over zowel stokoude als moderne relieken. Fens (53) is redacteur een columnist van dagblad Trouw. Hij schrijft vooral over de rooms-katholieke kerk en het Vaticaan. In 2015 was hij één van de vier journalisten die het eerste Nederlandstalige interview met paus Franciscus maakte. Regelmatig leidt hij mensen rond in Rome.

Introducés zijn welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl.