Eensgezind 'ja' voor verbouwing De Linde

OIRLO | Met 79 stemmen voor en nul tegen was het overduidelijk: de huidige dorpsaccommodatie De Linde moet worden verbouwd zodat Oirlo verzekerd is van een modern en selfsupporting dorpshuis voor de toekomst. Dat was het verdict van afgelopen donderdagavond, toen inwoners hun stem mochten uitbrengen over het lot van De Linde.

Door Henk Baltussen

De aanwezigen, een mix van afgevaardigden van clubs en andere betrokken inwoners, hadden ook kunnen kiezen voor een tweede variant. Dat plan behelsde verplaatsing van het dorpshuis naar de pastorie, de bouw van starterswoningen en zorgappartementen op de huidige locatie van De Linde en woningbouw op de plek van horecapand D'n Terp. Het café met de cafetaria zouden in deze variant een plek krijgen in de pastorie die met een zaal zou worden uitgebreid. De gemeente en de dorpshuiswerkgroep spraken al eerder een voorkeur uit voor het verbouwen van De Linde. Vooral de hoge kosten van de pastorievariant was een struikelblok. Dat vonden donderdagavond ook de Oirlonaren die hun stem uitbrachten. "Er waren wel wat kritische geluiden", vond Paul Classens, voorzitter van De Linde en de dorpshuiswerkgroep. "Maar De Linde, waar vijftien tot twintig clubs gebruik van maken, is veertig jaar oud. Nu hebben we de kans om het gebouw toekomstbestendig te maken en het zelfstandig te exploiteren." Die kans dient zich aan omdat de gemeente Venray op voorhand 733.000 euro beschikbaar heeft gesteld voor de Oirlose dorpshuisplannen. Daarmee schaart de gemeente het plan onder de vlag van Schoon door de poort. Dat beoogt zelfstandigheid van alle dorpshuizen in Venray en de inwoners zorgen voor de exploitatie van het dorpshuis. In de aanloop ernaartoe bekostigt de gemeente een deel van de kosten voor noodzakelijke aanpassingen en uitbreidingen van het gebouw.
Al bekend is dat renovatie van De Linde rond de 1,1 miljoen euro gaat kosten. "Dat wil zeggen dat het dorp 350.000 euro zelf moet ophoesten", rekent Classens voor. "Dat is veel geld. Maar het gaat er met veel inzet van vrijwilligers komen." Het onderzoeksteam is opgeheven, een projectteam gaat nu met realisatie aan de slag. "Er zullen werkgroepen als bouw, interieur, elektra, installatie enzovoort moeten komen. Vooral op gebied van isolatie en duurzaamheid moet er veel gebeuren. Ook moet rekening worden gehouden dat ooit het café in het dorp verdwijnt. De Linde moet een deel van die kroegfunctie over kunnen nemen. Ik denk dat we een jaar nodig hebben voor voorbereidingen. Ergens in 2021 zou de verbouw kunnen beginnen."