Grootste uitdaging gilde

Venray | Slapeloze nachten heeft hij er nog niet van, maar dat het Internationale Verbroederingstreffen op zondag 29 maart één van de grootste krachtproeven ooit wordt voor Schutterij 't Zandakker Gilde St. Jan Venray, daarvan is voorzitter Bernie van Lierop overtuigd. "Het is een giga-operatie. Nooit eerder kwamen zoveel deelnemers naar het Venrays centrum."

Door Henk Baltussen

Zo'n 2500 gildebroeders, schutters, vlaggendragers, muzikanten, zangers en tal van andere artiesten uit de Eurregio krijgt het gilde op 29 maart op visite. Ze zijn verdeeld over 45 gilden, allerlei muziekgezelschappen en koren en zitten in militaire voertuigen. Verbroedering is het hoofdthema. En dat heeft weer alles te maken heeft met de viering van 75 jaar vrijheid in Limburg. Zonder de vrijheidsviering was het Internationaal Verbroederingstreffen (IV) waarschijnlijk nooit in Venray gekomen. Het gilde werd daarvoor benaderd door Herman Kaiser, voorzitter Limburgs burgercomité 75 jaar vrijheid. Hij wilde het IV-festijn bij voorkeur laten landen in Noord-Limburg, waar Well en Arcen op 3 maart 1945 als laatste Limburgse gemeenten zijn bevrijd van het Duitse juk. Het Zuid-Limburgse Mesch is de eerste Limburgse en ook Nederlandse plaats die werd bevrijd. Dat was op 12 september 1944. "Het is een groot voorrecht dat te mogen doen", zegt Van Lierop, die daarom het evenement graag de subtitel Alles komt samen in Venray meegeeft. "Eervol is het zeker, maar geen sinecure. Met inzet van bestuur en leden en tientallen andere vrijwilligers wordt het een geweldig feest. In Venray nog nooit vertoond op dit vlak."

Om op deze plek op alle programma-onderdelen in te gaan, is ondoenlijk. In vogelvlucht kan de bezoeker het volgende verwachten: de dag begint om 10.00 uur met een vrijheidsbrunch inclusief live-muziek in de schouwburg voor 350 personen. Iedereen kan aanschuiven. Vanaf 12.00 uur is er een doorlopend programma met zang, historie, muziek en dans met als afsluiting de Brabants opmars van gilden en een taptoe. Vanaf 17.30 uur puilt de schouwburg uit met vrijheidsvierders die op verschillende podia een gevarieerd programma te zien krijgen. In het vat zit ook nog een optreden van een 'Europese band die de hitlijsten bestormt'. Rond 22.30 uur komt een einde aan de feestdag. Het Schouwburgplein is het episch centrum van het verbroederingstreffen. De komende weken meer in deze krant over het vrijheidsfestijn. De website ervan verschijnt binnenkort online.