Het Ragazze Quartet verschijnt op 7 maart in Schouwburg Venray.
Het Ragazze Quartet verschijnt op 7 maart in Schouwburg Venray. Foto: Nichon Glerum

Culturele samenwerking

Venray | Zeven culturele organisaties in Venray hebben de laatste maanden samengewerkt om het concertprogramma Black Angels naar Venray te krijgen. Het concert vloeit voort uit een samenwerking van het Venrays Museum, Koninklijk LGOG, Kunst in de Kamer, Theehuis Concerten, Literair Café Venray, Adelbert Venray en Schouwburg Venray. "Het is nog nooit eerder voorgekomen dat deze partijen samen zo'n bijzondere avond organiseren", vertelt Michel van Weers, zelf betrokken bij Theehuisconcerten en Kunst in de Kamer.

Door Willem Menting

Dat de voorstelling Black Angels op zondag 8 maart naar Schouwburg Venray komt, is al bijzonder. Het gezelschap treedt normaliter op in plaatsen als Brugge, Amsterdam en Zwolle. Black Angels is een samenwerking tussen het Ragazze Quartet, Videocollectief 33 1/3 en zangers van het Nederlands Kamerkoor. Het concert in de kleine schouwburgzaal staat in het teken van 75 jaar vrijheid. Het initiatief wordt ook ondersteund met een financiële bijdrage van de gemeente Venray. "Belangrijk thema is verdraagzaamheid", vertelt medeorganisator Ernest Raedts van het Venrays Museum en LGOG. "Het gaat niet alleen om het vieren van de vrijheid. Vrijheid is een groot goed en daar moeten we op diverse manieren bij stilstaan."

'Het bewaken van onze vrijheid is een must voor onze democratie'

Van Weers en Raedts raakten met elkaar in gesprek en uiteindelijk werd de handschoen opgepakt om Black Angels naar Venray te halen. Het duo hoopt de boodschap van vrijheid op diverse manieren over te brengen op de bezoekers. "Er zijn verschillende kunstvormen om emotie over te brengen. Bij Black Angels worden diverse vormen gebruikt. Er zijn indrukwekkende beelden van het Videocollectief, er is schitterende muziek van het Ragazze Quartet en de zangers van het Nederlands Kamerkoor geven het geheel nog meer glans. Het wordt een hele bijzondere samensmelting van emoties", vervolgt Van Weers.

Raedts benadrukt dat het tijdens Black Angels meer is dan alleen terugblikken. "We moeten ons bewust worden van de noodzaak om vooruit te kijken en om ontwikkelingen waar te nemen die onze vrijheid bedreigen. Het bewaken van vrijheid is voor een democratische samenleving een must."

Kersjesprijs

Het Ragazze Quartet bestaat uit vier jonge violisten. Het kwartet won in 2013 de prestigieuze Kersjesprijs. Daarnaast gaat het Ragazze Quartet een innovatieve samenwerking aan met de meest oorspronkelijke kunstenaars in theater, dans en beeldende kunst. Het werk van het viertal werd al eerder lovend beschreven in dagblad Trouw, The Grammophone en in muziektijdschriften. Het videocollectief sluit naadloos aan op het werk van het Ragazze Quartet. Met drie videocomposities vertolken ze hoe systemen, die de mensheid heeft gecreëerd, in elkaar kunnen storten en in hun val de samenleving meesleuren. Het concertprogramma Black Angels doorgrondt, in een tijd waar oorlog en dreiging van terrorisme grote invloed hebben op onze politiek en samenleving, het systeem achter de terreur. Dat gebeurt op bijzondere muzikale wijze. Voor Raedts en Van Weers staat een ding vast: "Het concert is geslaagd als alle bezoekers en artiesten met een voldaan gevoel huiswaarts keren. En als de boodschap natuurlijk op een goede manier is aangekomen."

Als het aan de twee initiatiefnemers ligt, dan krijgt de unieke Venrayse samenwerking wellicht een vervolg. "Het bevalt uitstekend. En als we elkaar op deze manier kunnen versterken, dan is dat toch geweldig."

Kaartverkoop

Kaarten kunnen gereserveerd worden via de website van de Schouwburg Venray (www.schouwburgvenray.nl) of telefonisch via 0478-530999, tijdens de openingstijden van de kassa, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 15.30 uur.