Slachtoffer verkrachting 'betrouwbaar'

DEN BOSCH/OOSTRUM | De verklaring van een fietsster, die vertelde dat ze op 9 december 2016 door een man werd verkracht in Oostrum, is 'glashelder en accuraat'. Dat was volgens het Openbaar Ministerie (OM) de conclusie van een onafhankelijk 'betrouwbaarheidsonderzoek' in opdracht van het gerechtshof in Den Bosch.

Door Geert van der Star

De 36-jarige tbs-patiënt Henk van der V. zou het vergaande seksueel geweld hebben gepleegd tijdens zijn proefverlof. Het toen 21-jarige slachtoffer fietste die decemberdag vanuit haar werk in Venray naar huis. Ze merkte in Oostrum dat een man haar achtervolgde. Deze benaderde het slachtoffer en zei 'dat het een overval was'.

De man vertelde dat hij een mes had en dwong de vrouw met hem mee te gaan, een straatje in, rechts na het viaduct. Halverwege de weg liet hij haar stoppen Hier vond de vermeende verkrachting plaats.

Veroordeling

De rechtbank in Roermond veroordeelde Van der V. tot een celstraf van drie jaar en vernieuwde tbs met dwangverpleging. De tbs'er ging tegen deze beslissing in hoger beroep. Zijn advocaten zetten vraagtekens bij de verklaring van de fietsster. Dit was ook de aanleiding van het 'betrouwbaarheidsonderzoek'.

De verdediging van Van der V. was niet overtuigd door de conclusies van dit rapport. Van der V. was zelf niet bij de regiezitting aanwezig en zijn advocate had het onderzoek nog niet met haar cliënt besproken. Zij wilde daarom officieel 'nog geen standpunt innemen'.

Rechtbank veroordeelde Van der V. tot een celstraf van drie jaar en vernieuwde tbs

De raadsvrouwe liet echter doorschemeren dat de deskundige zich mogelijk niet onafhankelijk genoeg opgesteld. Het gerechtshof besloot de onderzoeker alvast uit te nodigen voor de 'inhoudelijke behandeling' van het hoger beroep. Dan kon de advocate dan eventueel vragen stellen.

Getuige

Het Hof ging akkoord met een verzoek van de advocate om een extra getuige te horen: die had onlangs een belastende verklaring afgelegd bij de politie. Een verzoek om een reconstructie wees het Hof af.

Vervolg

De rechtszaak wordt op 22 april voortgezet.