De vervallen boerderij Venspláts.
De vervallen boerderij Venspláts. Oude foto

Boerderij Venspláts

Venray | Deze foto van de vervallen boerderij Venspláts is van circa 1970. De hallenboerderij 'Op 't Schoor' stamt uit het einde van de zeventiende eeuw. Ze werd rond 1750 'Venpláts', 'Venhof' en 'Schoirhof', genoemd.

De eerste twee namen naar de bewoners, het gezin van Johannes Martinus (Jan) van de Ven (1716-1789). De laatste echte boerenfamilie op Venspláts was de familie Heldens. Venspláts werd rond 1910 gekocht door Leonardus ('Luuëwe Naad') en Gertruda Heldens-Driessen. In 1934 bouwde hij de nieuwe boerderij Schoor 1 en ging daar met zijn gezin wonen. Zijn zoon Hândrie pachtte vervolgens de oude boerderij. Daarna kocht Jacobus (Kuuëb) Heldens Venspláts en woonde er tot 1950. Kuuëb, een zoon van Luuëwe Naad, was getrouwd met Allegonda Josten.

In 1950 trouwden Lei Heldens, een broer van Kuuëb, en Mia Weijs. Zij kochten Venspláts van Kuuëb Heldens. Omdat ze hem niet uit de boerderij wilden zetten, woonden ze enkele jaren in het tot woonhuis verbouwde kippenhok. Hier werden Lei (oud-wethouder van de gemeente Venray) en Piet geboren. In 1954 verhuisden Lei en Mia Heldens-Weijs naar Venspláts. Daar werden Truus, de tweeling Wilma en Mia en de jongste, Toon, geboren. In 1963 bouwden Lei en Mia er tegenover een nieuwe woning (het dak is rechtsachter op de foto te zien), waarin ze met hun gezin gingen wonen. Venspláts stond onbewoond en het woongedeelte werd van 1963 tot 1971 als varkensstal gebruikt. In 1971werd Venspláts verkocht aan kunstenaar Rein Bril.

Hij maakte een bescheiden begin met de restauratie. In 1973 verkocht Rein Bril Venspláts aan de Engelsman Bryn Evans en Neeltje Wijntje Kaat. Via een makelaar verkochten zij op 24 juni 1976 de boerderij aan Peter Jacobs en Marianne Hoedemaekers. Zij wisten Venspláts na jarenlange restauratie zowel van binnen als van buiten vrijwel geheel in de oorspronkelijke staat te herstellen. Aan de hand van het originele deurtje van de oven kon men vaststellen dat de oven dateert uit 1692. De boerderij, een rijksmonument, is nu fraai gerestaureerd.

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray