Zorgen over natuur
bij meer activiteiten

VENRAY/MERSELO | De uitbreiding van de outdooractiviteiten van NiKa-Actief in de Ballonzuilbossen aan de Loonsedijk wordt, wat VenrayLokaal betreft, geen hamerstuk. De plannen zijn volgens VL-commissielid Cees de Vocht geen goede zaak voor de natuur, zoals hij het nu kan beoordelen. Hij wil dat het collegevoorstel tijdens de raadsvergadering van dinsdag 11 februari uitgebreider wordt besproken. De Vocht: "De onderbouwing ontbreekt nu."

Door Henk Baltussen

Het plan in de bossen, waar het bijna twee hectare grote outdoorterrein De Endepoel ligt, betreft het realiseren van een paintballterrein en het uitbreiden van dagrecreatieve activiteiten, zoals een klimwand en overkapping van een picknickplek. NiKa-Actief heeft al enkele jaren het terrein in bruikleen van de gemeente Venray. Recreatieondernemer Niek van Vegchel houdt daar een keur aan activiteiten op recreatief, sportief en avontuurlijk gebied voor uiteenlopende gezelschappen.

Het paintballveld met een oppervlakte van vijfduizend vierkante meter en de negen meter hoge klimwand zijn al gerealiseerd, maar een vergunning ervoor ontbreekt. Voor de omzetting van verblijfsrecreatie naar dagrecreatie en om de zaak te legaliseren moet de gemeenteraad het bestemmingsplan goedkeuren.

"Er komen daar meer mensen, wat meer lawaai en onrust veroorzaakt", zei De Vocht. "Dat heeft effect op de natuur. Elke verstoring is fataal. Dieren houden daar niet van." Ook D66 stelde er vragen over.
Wat het effect op de flora en fauna is van de omheining rond het paintballterrein, kan De Vocht niet uit het voorstel opmaken. Dat wil hij nader uitgezocht hebben, voor Venray Lokaal er 'ja' tegen zegt. Of de resultaten van dat nader onderzoek voor de raadsvergadering van 11 februari bekend zijn, is onzeker.

Dat er in Venray weer wat gelegaliseerd moet worden, schoot bij Samenwerking Venray-commissielid Jens van Oers in het verkeerde keelgat. "We zijn in principe akkoord met het voorstel. Maar we zijn hier weer bezig met legaliseren. Dat gebeurt in Venray te vaak."

De Vocht sloot zich bij Van Oers aan. "Het beeld dat in de maatschappij ontstaat over legaliseren is niet goed. Het is een verkeerd signaal en niet de juiste weg. Zorgvuldigheid is geboden en initiatiefnemers moeten te verstaan worden gegeven dat zoiets niet kan. Ik heb er moeite mee."
Wethouder Martijn van der Putten begreep dat. "Regels zijn er niet voor niets. Maar we zijn afhankelijk van de stap die de initiatiefnemer zet. Altijd wordt hier de vraag gesteld of legaliseren mogelijk is. Ons advies in dit geval is positief."