Thea van Houdt voor haar tiny house in Roggel.
Thea van Houdt voor haar tiny house in Roggel. Foto: Henk Baltussen

Proefwonen in een tiny house

ROGGEL/VENRAY | Thea van Houdt woont tijdelijk in Roggel, in een tiny house achter een woonboerderij. Ze leeft daar op een woonoppervlakte van amper 25 vierkante meter. Sinds juni vorig jaar woont de Venrayse daar als proef. Om te ondervinden hoe het is om op minimalistische wijze door het leven te gaan. Ze heeft haar conclusie getrokken: "Ik wil niet meer anders."

Door Henk Baltussen

De bezichtiging van haar tiny house neemt slechts kort in beslag. Een grote glazen schuifdeur geeft toegang tot haar paradijsje, met rechts onder een raam haar bed met eronder een soort garderobe. Aan het bed hangt wat kleding op kleerhangers. Ernaast staat een tweezitsbank, daarnaast een mand voor haar twee honden, een tafel waar vier maximaal mensen aan kunnen zitten, tegenover een slim ingerichte keuken en achterin een toilet en een douche met een paar opbergkastjes. Een mobieltje, een iPad en wat andere hoogst noodzakelijke spullen completeren de inboedel.

"Meer heb ik niet nodig. Ik heb in Venray een twee-onder-een-kapwoning. Al die spullen die daar nog staan, zijn in principe overbodig. Ik voel me hier thuis. Zo wil ik verder: kleiner wonen, meer leven." De 68-jarige Van Houdt was in haar werkzame leven verpleegkundige en maatschappelijk werkster en sinds 1997, toen haar man overleed, weduwe. Ze verhuisde in 2007 van Venlo terug naar haar geboortedorp Venray, maar kon daar haar draai niet meer goed vinden. Ze was vaak buiten de deur te vinden, werkte in een voedselbos en richtte zich steeds meer op een minimalistisch bestaan. Daar hoort geen veel te grote woning met alle luxe van dien in thuis.

"Ik kreeg de kans om in dit tiny house te oefenen", zegt Van Houdt. "Inmiddels ben ik zover dat ik voor een tiny house-park in Venray wil gaan. Ik heb me er inmiddels helemaal in verdiept. Haal veel info van de site marjoleininhetklein.nl, waar alles over tiny houses is te vinden. Ook over plannen en al bestaande projecten in heel Nederland. Ik ga voor een off-grid huisje, een tiny house zonder elektra-, gas- of wateraansluiting. Er zijn meer vormen, ook met alle nutsvoorzieningen. De afmeting van een tiny house is ten hoogste vijftig vierkante meter. Voor mij is dat al te groot. Beter geschikt voor een gezin. Daarbij heeft zo'n woning een grondoppervlakte nodig van 150 tot 200 vierkante meter."

"De kosten van een tiny house variƫren zo tussen de 25.000 en 50.000 euro. Daar is veel variatie in mogelijk. Maar laat het huisje wel altijd tekenen door een gespecialiseerde architect. Want natuurlijk moet met veel regels rekening worden gehouden. En met de wensen van de bewoners, natuurlijk." Van Houdt mag zich onderhand een expert noemen van tiny houses die inmiddels overal door het land verspreid staan. Ze heeft er al veel van binnen gezien. "Nu moeten ze ook in Venray komen", stelt ze zelfverzekerd. "Tussen Merselo en Venray en ergens bij de Beekweg liggen geschikte locaties. Wonen met een groepje mensen van allerlei leeftijden met goede onderlinge afspraken. En dan genieten van de ruimte die je krijgt. Ik kan niet wachten."

Info: Theavanhoudt@ziggo.nl.