Linde Arts (links) en Janne Arts komen alvast in de stemming voor de finale.
Linde Arts (links) en Janne Arts komen alvast in de stemming voor de finale. Foto: Henk Lammen

Klaar voor TVK-finale

Venray | Weej Kieke Wel, Gén Twiefel en Alisha staan op zaterdagavond 25 januari in de finale van het Tiener Vastelaovend Kónkoer in Tegelen. De drie Venrayse finalisten strijden met veertien andere liedjes om de prijzen. "Een podiumplaats zou natuurlijk fantastisch zijn, maar we doen voor ons plezier mee", vertelt Janne Arts van Weej Kieke Wel enthousiast.

Door Willem Menting

De 17-jarige Venrayse hoopt samen met Floor en Zoë te schitteren met het liedje Vuráf. Linde Arts (14), zusje van Janne, behoort ook tot de finalisten. Samen met Teuntje Spee vormt zij het duo Gén Twiefel. "Ons liedje heet Weej ojjeme vastelaovend. Ik denk wel dat we klaar zijn voor de finale. De liedjes zijn ingezongen en we kunnen deze week nog een paar keer oefenen, maar de dansjes kennen we ondertussen wel uit ons hoofd."

Alisha Wildervanck (14) is de derde Venrayse finalist. Zij verschijnt solo op de bühne met het liedje Miene sjaal. "Ik vind het ontzettend knap van Alisha. Ik zou het niet durven om alleen op het podium te staan", vertelt Janne, die zich met Weej Kieke Wel opmaakt voor haar derde finale. "Dit jaar was de concurrentie erg groot. Het was in de voorrondes al spannend dus het is al speciaal dat we met drie Venrayse inzendingen in de finale staan." Gén Twiefel maakt zich op voor de tweede finale. Van grote spanning is geen sprake bij Linde. "De grootste zenuwen hebben we vorig jaar gehad denk ik. Het is vooral genieten. We zullen best wat zenuwachtig zijn, maar we weten wat we kunnen."

Weej Kieke Wel, Gén Twiefel en Alisha zijn de Venrayse TVK-finalisten

De TVK-finale van 2020 is een speciale editie. Het TVK viert namelijk het 1x11-jarig jubileum. Carnavalsvereniging De Kaetelaers uit Steyl ontvangt de tieners met supporters en andere feestvierders uit heel Limburg. De finale wordt gehouden in De Haandert in Tegelen. Bij gelegenheid van het eerste jubileum zijn naast de vijftien finalisten nog twee wildcards verstrekt. Vanuit Venray reizen twee volle bussen af richting Tegelen. "Over support mogen we zeker niet klagen. Het is heel tof om met zo'n grote groep naar de finale te gaan", zegt Janne enthousiast. "We kunnen in de bus al een mooi feestje bouwen. Daar zorgen wij wel voor", grapt Linde.

Omdat het de jubileumeditie van het TVK is, is ook gedeputeerde Ger Koopmans van de provincie Limburg aanwezig. Hij geeft aandacht aan de jubilarissen Wim Jennes en Pascal Sutherland, die het TVK elf jaar geleden hebben opgericht en nog steeds organiseren. Ook Melanie Jennis is jubilaris. Zij bedacht het TVK als twaalfjarige en is sindsdien betrokken als deelnemer en inmiddels als organisator.

Daar waar Wim Jennes bij dit TVK gaat aftreden als voorzitter neemt dochter Melanie de voorzittershamer over. De vierde jubilaris is de nestor van het TVK. Jo Deusings, in de gehele carnavalswereld een bekende naam, neemt voor de elfde keer plaats in de jury. De finale van het TKV begint om 20.11 uur. De Venrayse finalisten krijgen allemaal begeleiding van Roojse Top. Het huis van de familie Arts in Venray ademt sowieso carnavalsmuziek. William Arts, vader van Janne en Linde, is een van de kartrekkers van Roojse Top en er wordt thuis dan ook regelmatig gesproken over de carnavalsmuziek. "Dat is eigenlijk wel fijn. We hebben het er samen vaak over. Ik denk wel dat het een voordeel is. Sowieso is het heel fijn dat we bij Roojse Top samen kunnen werken. Daar leren we ontzettend veel van", vervolgt Janne. Ook Linde is erg te spreken over de samenwerking. "Onlangs hebben we na een gezamenlijke repetitie nog veel tips meegekregen. Daar zijn we toen mee aan de slag gegaan. We maken elkaar sterker."

Hoewel Janne en Linde het vaak over zingen hebben, is het nog nooit in ze opgekomen om samen te zingen. "Daar hebben we het eigenlijk nooit over gehad. Het is natuurlijk ook heel tof om met vriendinnen te zingen. We kunnen onze groepen niet zomaar verlaten. Het is goed zo. Het gaat nu allemaal om de finale. Het wordt genieten."