Jera'70 viert gouden jubileum

Ysselsteyn | Met drie reüniedisco's en een groot feestweekend (25 tot en met 27 september) viert jongerencentrum Jera'70 in Ysselsteyn dit jaar zijn 50-jarig jubileum.

In 1970 zag jongerenvereniging Jera '70 het levenslicht. De vereniging vond haar intrek in een omgebouwde tuinbouwloods, beheerd door stichting De Koel.

Nog steeds is deze plek het thuishonk van de jeugdvereniging die dit jaar een halve eeuw oud is. Door de jaren is 'de Jera', zoals het door de meeste inwoners van het Venrayse kerkdorp wordt genoemd, een belangrijke plek geweest in de jeugdjaren. De lagere schooljeugd van Ysselsteyn komt er wekelijks op donderdagavond samen om onder leiding van louter vrijwilligers samen allerlei activiteiten te beleven.

Deze groep gaat ook een week lang op zomerkamp. Een traditie die bijna vanaf het begin van Jera'70 bestaat en die, op een uitzondering na, ieder jaar plaatsvindt. De kinderen die in de jaren zeventig meegingen, werden in de jaren tachtig leiding en zien nu hun eigen kroost op de fiets vertrekken voor een week lang plezier.

Ook voor de jeugd tussen twaalf en veertien zijn er activiteiten. Onder de naam Piëlpubers worden avonden georganiseerd die aansluiten bij de doelgroep. In de beginjaren was er op zondag open instuif met biljarten, tafeltennis en filmvertoningen. Maar die activiteiten hebben inmiddels plaatsgemaakt voor gamen en chillen.

In de regio werd Jera'70 het meest bekend als uitgaanscentrum. Steevast druk bezochte avonden, met eigen deejays, flessen bier en om half twaalf het tl-licht al weer aan. Het was een tijd waarin uitgaan heel anders beleefd werd dan tegenwoordig. Veel ouders van nu waren de gasten van toen en beleefden in De Koel hun eerste biertje, de eerste liefde en op zondagmorgen de eerste kater. Vanuit alle kerkdorpen van Venray en zelfs daarbuiten kwamen jongeren, vaak op de fiets, naar Ysselsteyn. Dat verliep niet altijd vlekkeloos en eind jaren tachtig betekende de overlast een korte sluiting. Dat betekende ook een verandering in de geschiedenis van Jera'70. Toch wisten de vrijwilligers en het bestuur door de jaren heen er flink de schouders onder te zetten en kan men nog steeds genieten van drukke avonden in De Koel.

De vijftigste verjaardag gaat natuurlijk niet zo maar voorbij. Ten eerste worden er drie reünieavonden georganiseerd met deejays, muziek en sfeer uit diverse decennia. Op 28 maart worden de jaren 1970-1985 herbeleefd. Op 25 april komt de periode 1986-2000 aan bod en als afsluiter op 30 mei de periode 2001-2015. Op alle avonden is iedereen boven 18 jaar welkom. Oud-medewerkers kunnen zich alvast melden via de website van Jera '70. Wellicht dat ze nog een keer mee kunnen helpen, maar ze krijgen ook voorrang én voordeel bij de kaartverkoop voor de reünieavonden.

In het weekend van vrijdag 25 tot en met zondag 27 september staat het gouden feestweekend op het programma. Volg de website en Facebook om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen en nieuws rondom kaartverkoop en het programma.