De Stek naar landelijke finale

Castenray | De Stek gaat als als algeheel winnaar van de Limburg-trofee van Kern met Pit door naar de landelijke finale op 28 maart en komt in aanmerking voor de Gouden Pit, waaraan een geldbedrag van 3000 euro is verbonden.

Kern met Pit is niet echt een wedstrijd, maar bewoners gaan als het ware een weddenschap met zichzelf aan of een gesteld doel ook daadwerkelijk gehaald wordt. Melden ze een goed project ter verbetering van de directe woonomgeving aan, dan beoordeelt een deskundige jury of het project past binnen het concept Kern met Pit. Wordt het project toegelaten tot de leefbaarheidswedstrijd en binnen bepaalde voorwaarden tot een goed einde gebracht, dan krijgt het het predicaat Kern met Pit, waaraan tevens een geldprijs van 1000 euro verbonden is.

Evenals voorgaande jaren was het opvallend dat Noord-Limburg, en dan met name de gemeente Venray, sterk vertegenwoordigd was met leefbaarheidsprojecten.

Uit de gemeente Venray kwamen naast Residence De Stek uit Castenray nog deelnemers uit Ysselsteyn met het opknappen en herinrichten van een verouderde speeltuin, uit Oirlo/Castenray met de duo-fiets en uit Vredepeel met het aanleggen van een terras bij het gemeenschapshuis.

En ook in 2020 zijn weer vier Venrayse projecten toegelaten: Blitterswijck met het nieuwe gildehuis, Castenray met het huiskamerproject, Leunen-Veulen-Heide met het jubileumconcert bij het honderdjarig bestaan en Merselo met het leerpad Loobeek. Een uitermate positief teken dat in de gemeente Venray door veel vrijwilligers met bewonersinitiatieven gewerkt wordt aan de leefbaarheid binnen de dorpen en wijken.

En ze kunnen in Venray rekenen op medewerking van het gemeentebestuur en het ambtenarenapparaat. Dat het voltallige college in Ospel vertegenwoordigd was, is dan ook tekenend en vormt een grote stimulans voor de deelnemers.

Tijdens de presentatie in Ospel werd De Stek-bewoonster Toos Voermans geïnterviewd door Bert Arts. Bert Arts, Ben van Eck en Herman Teeuwen en Marian Houwen vormen het bestuur van Stichting Residence De Stek. Nelly Emonts, Marian Houwen en Tiny Arts zijn vrijwilligers en aanjagers van het huiskamerproject van De Stek. Dit project is toegelaten tot Kern met Pit 2020.