Residence De Stek Castenray glorieuze winnaar Kern met Pit.
Residence De Stek Castenray glorieuze winnaar Kern met Pit. Persfoto

'Fantastisch resultaat'

Castenray | "Wat een fantastisch resultaat en wat een geweldige stimulans", waren de eerste woorden van Bert Arts, voorzitter van Residence De Stek uit Castenray, toen uit vijftien projecten 'zijn' project door gouverneur Theo Bovens genoemd werd als algeheel winnaar van de Limburg-trofee van Kern met Pit.

Door Jan Strijbos

Dat gebeurde zaterdagmiddag in cultureel centrum Haaze-Hoof in Ospel. Daar werden in de voormiddag vijftien projecten gepresenteerd die toegelaten werden tot Kern met Pit 2020 en in de namiddag werden de resultaten bekendgemaakt van de vijftien in 2019 geheel of gedeeltelijk uitgevoerde projecten.

Eind 2018 meldde Castenray het project om de plaatselijke basisschool te verbouwen en in te richten als 'zorghuis' aan voor de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit. Deze wedstrijd wordt al sinds 1978 georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij.

Bijdrage leveren aan leefomgeving

Uit ideƫle overwegingen wil deze organisatie daarmee een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving van een dorp, een wijk of een buurt. De achterliggende gedachte is, dat bewoners meer betrokken raken bij hun woonomgeving door initiatieven te ontwikkelen die het dorp, de wijk of de buurt ten goede komen.

Begin vorig jaar presenteerde Castenray voor Kern met Pit het project om de sinds 1 augustus 2015 leegstaande basisschool te verbouwen tot een kleinschalig ontmoetings- en woonzorgcomplex voor de (mindervalide) ouderen van het dorp. Er waren namelijk verschillende ouderen die tot hun grote verdriet noodgedwongen moesten verhuizen naar Horst of Venray. Heimwee speelde hen parten, want ze misten hun vertrouwde dorp en dorpsgenoten en deelname aan de dorpsactiviteiten werd moeilijker.

Het idee om een voorziening voor deze ouderen te realiseren, kwam al jaren eerder uit de koker van dorpsraadvoorzitter Bert Arts, maar pogingen om dit in andere leegstaande panden te realiseren, mislukten vooralsnog. Maar met groot enthousiasme werd het idee in 2019 geprojecteerd op het schoolgebouw. In februari 2019 ging de grote verbouwing, uitgevoerd met hulp van onder meer tientallen vrijwilligers, van start en in juli konden de vijf ruime appartementen, een calamiteitenkamer en de gezamenlijke ontmoetingsruimte officieel in gebruik worden genomen. Een geweldige klus, die de leefbaarheid in het dorp zeer bevorderde, was onder de bezielende leiding van Bert Arts met veel Castenrayse vrijwilligers geklaard. En dat onderkende ook de jury van Kern met Pit. Zij was zeer lovend in haar beoordeling en kende de Limburg-trofee en een extra bedrag van 1500 euro toe.

Foto: staand v.l.n.r.: Nelly Emonts; Marian Houwen; Tiny Arts; Bert Arts; Herman Teeuwen; voorzitter Kern met Pit Limburg (ik ken haar naam niet); gouverneur Theo Bovens; burgemeester Luc Winants; Ben van Eck. Zittend v.l.n.r.: Toos Voermans, bewoonster van Residence De Stek; wethouder Anne Thielen.