'Beperk bomenkap langs alle wegen'

VENRAY | Beperk bomenkap niet alleen langs de provinciale wegen (N-wegen) tot een minimum, laat ze ook langs de gemeentelijke wegen zoveel mogelijk met rust. Die oproep doet Natuur en Milieufederatie Limburg in eerste instantie in een brief aan de provincie. Maar ook de Limburgse gemeenten moeten stoppen met lukraak bomen kappen langs de wegen.

Door Henk Baltussen

Daarom kreeg ook de gemeente Venray de brandbrief van NMF in de bus. "Omdat op bepaalde wegen veel ongelukken gebeuren, is dat nog geen reden om bomen te gaan omhakken", zegt Grietje Lenstra van NMF Limburg. "We dempen ook geen sloten en vijvers omdat er jaarlijks in Nederland tachtig mensen verdrinken. Bomen langs alle wegen moeten daar zoveel mogelijk blijven staan", meent Lenstra. In 2018 lieten 678 mensen in het verkeer het leven, van wie 58 in Limburg. Een stijging van twaalf slachtoffers ten opzichte van 2017.
Lenstra: "We hebben zorgen omdat door verkeersdoden dan maar bomen moeten verdwijnen. Er is op wegen heel vaak sprake van eenzijdige ongevallen, blijkt uit onderzoek. Menselijk handelen is daarvan in de meeste gevallen de oorzaak. Denk aan veel te hard rijden en gebruik van de mobiele telefoon en drugs. De actie moet daarom veel meer zijn gericht op het minderen van snelheden. Dat willen we ook de gemeenteambtenaren op het hart drukken."

Vooral bij reconstructie van wegen blijken volgens NMF opvallend veel bomen het loodje te leggen. Bomen zijn goed voor het klimaat, schrijft het NMF in de brief, omdat ze veel CO2 opnemen. In de buurt van Natura 2000-gebieden (In Venray is dat Boschhuizerbergen, red) zorgen bomen voor minder stikstofneerslag in die regio. Ze vertegenwoordigen een landschappelijke waarde en zorgen voor biodiversiteit. Bomen hebben een positief effect op het rijgedrag, zegt Lenstra. "Door het tunneleffect van bomen zijn mensen geneigd rustiger en meer verantwoord te rijden."