Vanaf links Fons, Joop en Erwin zijn de kartrekkers van Fifty Fit.
Vanaf links Fons, Joop en Erwin zijn de kartrekkers van Fifty Fit. Foto: Henk Lammen

Tafeltennissen houdt fit

Venray | Tafeltennisvereniging Red Stars houdt aan het begin van het nieuwe jaar voor de vijfde keer de Fifty Fit kennismakingslessen. Om kennis te maken met de tafeltennissport kunnen ouderen vanaf 50 jaar vanaf 29 januari zes keer meedoen. "Tafeltennissen is een veilige sport en kan tot op hoge leeftijd worden beoefend", aldus Joop Verblakt, jaren geleden een van de initiatiefnemers van het project.

Door Henk Lammen

Verblakt is een van de kartrekkers van Fifty Fit, een initiatief dat hij in 2014 samen met lid Ying Fu Li opzette. Vijf jaar later is het een doorslaand succes. Samen met Fons Coppus en Erwin van Mill zorgt hij ervoor dat ruim zestig 50-plussers wekelijks een balletje slaan. "Eind veertigers zijn ook welkom hoor. Zo nauw kijken we niet", lacht Joop Verblakt op dinsdagmiddag als een groep van zo'n twintig vrouwen en mannen achter de tafel staat in de eigen tafeltennishal aan de Zuidsingel in Venray. Vijf minuutjes later druppelen de eerste deelnemers de kantine binnen voor een korte pauze en het nuttigen van een kopje koffie of thee. Met het bekende 'Lang zal ie leven, lang zal ie leven' wordt de jarige Bert toegezongen. Ook dat is Fifty Fit, gezelligheid is troef tijdens de onderbreking.

Tafeltennissen is gezond

"Het sportieve element staat voorop", legt Verblakt uit. "Daarnaast is het sociale aspect ook heel belangrijk. Samen een kopje koffie drinken, gezellig babbelen met elkaar. Nieuwe contacten leggen. Fifty Fit is meer dan alleen tafeltennissen." De eerste opzet van Fifty Fit was om ouderen aan het sporten te krijgen, of te houden. In Duitsland is tafeltennis zelfs officieel als gezondheidssport aangemerkt.

Coppus: "De sport is daarom voor iedereen geschikt en heeft tal van positieve effecten. De oog-handcoördinatie wordt getraind, daarnaast is de sport weinig belastend voor de gewrichten en leidt zelden tot blessures. Tijdens de bijeenkomsten wordt door de trainers rekening gehouden met de tafeltennisvaardigheden, de fysieke conditie maar ook eventuele fysieke beperkingen van de deelnemers. Iedereen kan de oefeningen in zijn of haar tempo doen. Tafeltennis is gezond voor hart en bloedvaten, spieren, evenwicht en coördinatievermogen. En een enorm leuke sport om te doen. De op een na grootste sport ter wereld."

De oudste is 87 jaar

Na de kennismakingslessen kunnen de deelnemers instromen in een van de vier groepen tafeltennissers op leeftijd. Op dinsdagmorgen en -middag, woensdagavond en donderdagmorgen zijn de 50-plussers actief. De lessen van anderhalf uur zijn gericht op het verbeteren of het behouden van conditie en beweeglijkheid door middel van tafeltennisoefeningen. Op ontspannen, plezierige én verantwoorde wijze kunnen de deelnemers hun gezondheid onderhouden of verbeteren. Bij de Fifty Fit-training is sprake van een echte training. "Met een warming-up, bewegingsvormen, het aanleren van tafeltennistechnieken en een cooling down. Er zijn ook genoeg ouderen die alleen vrijblijvend een balletje willen slaan. Of onderling wedstrijdjes willen spelen. Dat kan ook, daartoe bestaat binnen de vier groepen alle gelegenheid. We houden vooral ook rekening met het niveau en de leeftijd van de deelnemers. De oudste is 87 jaar."

De kennismakingslessen beginnen op woensdag 29 januari om 10.00 uur. Op zes achtereenvolgende woensdagen krijgen de deelnemers anderhalf uur lang de eerste beginselen van de tafeltennissport bijgebracht. De zes lessen kosten dertig euro. Aanmelden kan via de website van Red Stars (www.redstarsvenray.nl) of telefonisch bij Joop Verblakt, 06-50829831. Uiteraard hebben deelnemers sportschoenen en sportkleding nodig. Een eigen batje mag wel, maar kan voor de kennismakingslessen ook door Red Stars worden geleverd.