Edwin Hollanders van pannenkoekenhuis De Perdstal houdt trots zijn eerste prijzen in de lucht.
Edwin Hollanders van pannenkoekenhuis De Perdstal houdt trots zijn eerste prijzen in de lucht. Foto: Tamara Verheij

Video: Beste pannenkoek van Nederland!

Amsterdam | Hij werd al eens derde en vorig jaar moest hij het doen met de tweede plaats op de Horecava. Dit jaar was het echter eindelijk raak voor pannenkoekenbakker Edwin Hollanders. Het culinaire meesterbrein van pannenkoekenrestaurant De Perdstal mag zich een jaar lang de beste pannenkoekenbakker van Nederland noemen.

"Het was een grote verrassing", vertelt Hollanders opgetogen. "Ik had een bepaald idee in mijn hoofd. Dat had ik naar mijn mening goed uitgewerkt, maar de jury bepaalt uiteindelijk de winnaar."

De chef-kok van De Perdstal wist zowel de overwinning bij de kinder- als de vakjury binnen te slepen. De opdracht was dit jaar om een typisch Hollandse en hartige pannenkoek te bakken. Hollanders koos voor een pannenkoek op basis van zuurdesem met speculaaskruiden. Daarnaast liet hij zich inspireren door de klassieke combinatie van pannenkoek met snert. Hij ontleedde de erwtensoep en verwerkte die vervolgens in de topping van zijn pannenkoek. Hollanders presenteerde zijn pannenkoek onder de naam Hollanders krijg je het niet. Om de pannenkoek verder vorm te geven maakte hij gebruik van spruitjes, gemarineerd buikspek en in appelsap gekookte zuurkool. Dat deze combinatie ook bij de kinderjury in de smaak viel, verraste ook Hollanders. "Ik had het idee dat dit onmogelijk zou zijn, maar het gaat er natuurlijk om hoe je de pannenkoek vorm en smaak geeft. Ik lustte vroeger ook nooit spruitjes, totdat mijn moeder spruitjesstamppot maakte. Toen dacht ik: nou, dat smaakt best prima. Ik heb dat gevoel proberen terug te brengen in deze pannenkoek."

Het idee van Hollanders is tot stand gekomen in overleg met diverse collega's in de regio. "Iedereen heeft natuurlijk eigen ideeën. Maar ik wilde graag erwtensoep ontleden op een pannenkoek. Daar is uiteindelijk deze creatie uit voortgekomen. Ik kan natuurlijk geen soeplepel snert op een pannenkoek doen. Het moest wel een bijzondere pannenkoek worden."

De vakjury was unaniem en zeer lovend over de pannenkoek. Het gerecht van Hollanders werd beschreven als 'een pannenkoek waarbij niet alleen alle individuele ingrediënten en smaken klopten maar in combinatie met elkaar een ware smaakexplosie zijn'.

Edwin Hollanders werd in 2017 derde op het Nederlands kampioenschap pannenkoekenbakken, vorig jaar werd hij tweede en in 2020 mocht hij dus twee prijzen mee naar huis nemen. Tien pannenkoekenbakkers werkten zich vorige week op de grootste horecabeurs van Nederland in het zweet voor de jury. Bas van Zoggel van Den Tol in Velp, de winnaar voor 2019, eindigde als tweede met zijn Spek Kaas Pannenkoek en Simon Heusinkveld van 't Noorden in Aalten werd derde met Of je worst lust.

Of Hollanders volgend jaar weer meedoet aan de wedstrijden, durft hij nog niet te zeggen. "Ik ga nu nog niet volmondig 'ja' zeggen. Als het thema volgend jaar heel leuk is, kan ik er altijd nog voor kiezen om mee te doen. Wat we nu hebben bereikt, is moeilijk te overtreffen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding