Plan acceptatie LHBTI's

VENRAY | Met behulp van onder meer een herkenbaar figuurtje, met illustraties waarin het typetje is verwerk, het gebruik van de hashtag #VenrayVoorIedereen en Regenboogambassadeurs moet de acceptatie van LHBTI's in Venray verder worden ontwikkeld.

Door Henk Baltussen

Een Regenbooggemeente is een gemeente die actief beleid ontwikkelt voor de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele, transgender, en intersekse personen (LHBTI's). De minister van onderwijs heeft inmiddels met 53 gemeenten een intentieverklaring getekend, waarmee deze gemeenten aangeven zich actief in te zetten voor de acceptatie, emancipatie, en veiligheid van LHBTI's. Maar er zijn nog veel meer gemeenten die zelfstandig LHBTI-beleid ontwikkelen en zich tot Regenbooggemeente hebben uitgeroepen.

Dat laatste deed Venray in het najaar van 2018, toen de gemeenteraad unaniem een motie van die strekking aannam. Een half jaar terug werd nog een motie door de voltallige raad aangenomen om het college te bewegen verdere stappen te ondernemen om personen met een handicap volop mee te kunnen laten doen. Ofwel het verder vormgeven van de inclusieve samenleving. Deze twee moties heeft het college samengebald in één communicatieplan Venray voor iedereen. Volgens het college gaat het in de eerste plaats om bewustwording. Om inwoners zich te laten realiseren dat mensen met een beperking overal verschillende drempels tegenkomen. Daarbij moet mensen met en handicap en LHBTI's zich geaccepteerd en veilig voelen.

Wat de inclusieve samenleving betreft, het college zegt al vrij veel initiatieven en activiteiten op dat gebied te ontplooien, 'maar we geven niet aan alle activiteiten het label inclusieve samenleving. De bestaande activiteiten krijgen daarom een breder platform en worden daarmee versterkt'.

Wat de communicatie betreft, de pijlen worden op jong en oud gericht. Dat gebeurt met inzet van Facebook, Instagram en de gemeentepagina in Peel en Maas. Met het oog op de campagne wordt samenwerking gezocht met het gehandicaptenplatform en de Regenboogambassadeurs.

De ambassadeurs die de regenboogkar gaan trekken, zijn Robert Westheim en Robert IJzendoorn van Stichting Coming Inn. Zij bliezen de stichting een jaar geleden nieuw leven in met de bedoeling diverse activiteiten voor LHBTI´s te beginnen.