Prins Jeroen I en zijn adjudanten Wilco (links) en Mark vormen het nieuwe trio van De Piëlhaas.
Prins Jeroen I en zijn adjudanten Wilco (links) en Mark vormen het nieuwe trio van De Piëlhaas. Foto Hoedemaekers Venray

Video: Met prins Jeroen I op avontuur

Venray | Jeroen Ewalts is zaterdagavond tijdens de prinsenproclamatie in de Venrayse schouwburg uitgeroepen tot prins Jeroen I van vastelaovesvereniging De Piëlhaas in Venray. Hij koos als zijn adjudanten Wilco Postma en Mark Weijs. Het motto van het nieuwe trio is 'Got mit òs òp ávventuur, dan òntstaeke weej same 't vastelaovesvuur'. "De ontlading was enorm."

Door Henk Lammen

De datum staat nu al in zijn geheugen gegrift. Op maandag 23 september 2019 stond een delegatie van de prinsenkeuzecommissie 's avonds om elf over elf voor zijn deur. Eenmaal binnen werden de drankjes aangerukt en het duurde nog tien minuutjes voor het hoge woord eruit kwam. "Ik zat te zweten op de bank. 'We zoeken iemand die voorop wil gaan'. Mijn eerste reactie was wie? Ik? Dat moest wel even landen. Ik was blij dat ik zat. Het was voor mij ook een enorme verrassing." Prins Jeroen op de spreekstoel is niet te stoppen. Dat zit wel snor voor de komende weken als hij de scepter over Rooj zwaait. Een enkele blik naar zijn vrouw Marianne was genoeg om 'ja' te zeggen. Over zijn adjudanten hoefde hij slechts enkele seconden na te denken. "Van jongs af aan hebben wij een enorm goede band met elkaar. Wij zijn vrienden voor het leven. Zaten samen bij de scouting en zijn avontuurlijk ingesteld. Dat komt ook terug in onze leus." Nadat ook de adjudanten waren gevraagd, volgde een bijzondere eerste ontmoeting van het drietal. "We vlogen elkaar om de nek, de eerste traantjes van geluk waren er ook", lacht adjudant Wilco. "Alle spanning kwam er in een keer uit, het was een enorme ontlading. We moesten het samen even laten bezinken." Het drietal belandde sindsdien in een roller-coaster met de opdracht om het best bewaarde geheim van Venray te verzwijgen. Afgelopen zaterdag kon het masker worden afgedaan. Het uitroepen van het nieuwe trio werd een eerste hoogtepunt.

Prins Jeroen: "Het was fantastisch. Eerst kennismaken met het oude trio, vervolgens de kinderen en familie op de hoogte brengen. Dat was vooral voor de kinderen bijzonder emotioneel. Elkaar nog een keer geluk wensen en dan eindelijk het podium op. In een nieuwe opzet, midden in de zaal, omringd door familie, vrienden, bekenden en alle andere Piëlhazen. De mantel aan, de kieps met veren op, de scepter in handen. We hebben enorm genoten." De prinseninstallatie was een voorproefje van wat het trio de komende weken te wachten staat. Vooraf een hoogtepunt benoemen, is dan ook moeilijk. Adjudant Mark: "Voorbals, het ziekenbezoek, de scholentour, de wagenoverdracht. En natuurlijk de Roetsj en het Iensjekke en op carnavalsmaandag boven op de prinsenwagen door Venray trekken. We gaan het met zijn zessen doen, want de vrouwen steunen ons voor 100 procent."

Jeroen Ewalts is geboren op 14 april 1977 in Venray en werkt als brandweerman in Nijmegen. Hij woont samen met de Venrayse Marianne Litjens. Zij werkt als opnamecoördinator bij Vincent van Gogh in Venray. Samen hebben ze drie dochters. Jeroen zet zich ook in voor de vrijwillige brandweer in Venray en houdt tevens van (outdoor)sporten. In 2013 maakte hij deel uit van het boerengezelschap van Rooj en daarna was hij jaren lid van de boerenbruiloftscommissie.

Wilco Postma is 42 jaar, geboren in Doetinchem, maar al vele jaren woonachtig in Venray. Hij werkt bij de technische dienst van Vista Print en in zijn vrije tijd is ook hij lid van de vrijwillige brandweer in Venray. Hij is getrouwd met Maartje Postma – van den Hoogen uit Venray. Zij werkt als onderwijsadviseur bij BCO in Venlo. Samen hebben ze twee dochters

Mark Weijs is 40 jaar en een geboren Venraynaar. Hij is werkzaam als bedrijfsleider bij Vera Venray. Hij is getrouwd met Judith Weijs-Wijdeven, die als officemanager bij Witron Engineering werkt. Zij hebben een zoon en een dochter. Mark zijn hobby's zijn tennis en hij is een actief lid van de kemissies KLF en Piëlhazekeutel live.

Hun leus: