Afbeelding
Foto: Rob Jansen

Pilateslessen Danshuis Venray

Venray | In maart 2020 start Danshuis Venray met pilateslessen.

Pilates is een beweging-/trainingsmethode die haar oorsprong vond bij de bedenker ervan: Joseph Pilates. Deze methode is ontstaan omdat Pilates zelf leed aan astma en reuma, waardoor hij een oplossing nodig had om zijn ademhaling, kracht en soepelheid te verbeteren. Tegenwoordig denk je dat het een soort mindfullnessles is en, hoewel dit deels klopt, is dit niet het uiteindelijke doel van de les. Het doel van de les is uit te leggen aan de hand van een aantal basisprincipes: centering, controle, concentratie, ademhaling, precisie, fluency (vloeiende bewegingen).

Deze basisprincipes worden in de les gehanteerd in een set oefeningen, die iedere les herhaald worden waardoor je de oefeningen leert herkennen. Het mooie hieraan is, is dat je op een gegeven moment niet meer veel hoeft na te denken over het uitvoeren van de oefeningen. Hierdoor komt de geest tot rust en kunnen de oefeningen uitgebreid worden en verzwaard worden. Je zult merken tijdens de les dat je lichaam helemaal warm wordt, dat je soepel en sterk wordt en dat je je bewust wordt van je ademhaling.

De lessen worden gegeven door de van oorsprong Venrayse Romanna Delauw. "Zonder dans en pilates kan ik niet leven. Ik dans sinds mijn achtste en n├│g liever sta ik voor de groep om les te geven. De danszaal voelt voor mij als een tweede thuis, waar ik helemaal mezelf mag zijn." Tijdens haar opleiding aan ArtEZ Arnhem als uitvoerend danser mocht zij stage lopen bij een aantal bekende gezelschappen in Nederland, waaronder Scapino Ballet Rotterdam. In Rotterdam heeft zij hierna een aantal jaren dansles en pilates gegeven, choreografie├źn gemaakt en in projecten gedanst. "Nu ik weer in het prachtige zuiden woon kan ik niet wachten om, naast Wijchen les te gaan geven bij Danshuis Venray."

Romanna is en blijft een danseres en weet daarom hoe fijn het is als je echt een work-out krijgt tijdens de les, zij belooft dat je tijdens haar pilateslessen aan het werk wordt gezet en je zult merken dat je iedere les vooruitgang boekt. Joseph Pilates is in het verleden zelfs gevraagd door het leger om militairen in goede conditie te houden, dus hiermee wordt het taboe dat pilates alleen voor vrouwen zou zijn ook tenietgedaan. Dus heren, wees welkom!

Je kunt om verschillende redenen een pilates les volgen. Als je onderrugklachten hebt of als je sterker wilt worden. Het kan ook dienen als een extra aanvulling op je danstraining of als je soepeler wilt worden. Je krijgt er meer controle over je lichaam, je wordt je bewust van je ademhaling. Na de zwangerschap kun je met behulp van pilates goed aan de bekkenbodemspieren werken. Sneak preview: het danshuis is ook bezig met het opstarten van zwangerschapsfitlessen. Pilates en danslessen voor de zwangere vrouw. "Pilates is ook gewoon een geschikte les als je behoefte hebt aan een moment voor jezelf", lacht Romanna.

Pilates wordt gegeven maandagavond en de kosten voor tien lessen bedragen 73 euro. Aanmelden via: www.danshuisvenray.nl

Foto: Romanna Delauw.

Foto: Rob Jansen.