Verkeersborden verdwijnen massaal

OIRLO/CASTENRAY | In de wijde omgeving rond Oirlo en Castenray verdwijnen met regelmaat verkeers-, straatnaam- en omleidingsborden. Inmiddels worden er al vele tientallen vermist. Het sterke vermoeden bestaat dat ze als een 'bijzondere decoratie' in zogenaamde zuipketen worden opgehangen.

Door Henk Baltussen

Vooral de borden met tractoren erop die langs de gemeentelijke landbouwroute staan, blijken erg gewild. Daarvan zijn er inmiddels een kleine vijftig ontvreemd. Tijdens het reguliere overleg tussen de dorpsraden van Oirlo en Castenray van vorige week, zijn maatregelen afgesproken. Anita Emonts van Dorpsraad Oirlo noemt de diefstallen onacceptabel. "Je scheept de gemeenschap niet alleen met kosten op, ook de verkeersveiligheid komt in het geding. Blijkbaar hebben de verzamelaars niet in de gaten dat het hier om diefstal gaat en dat er zeer gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Het is blijkbaar een sport die borden in jongerenketen op te hangen. Het gaat ons te ver om zelf in die keten te gaan kijken. Ook wachten we nog even met het inschakelen van de politie. We willen de jeugd de kans geven om de borden zelf in te komen leveren. Gebeurt dat niet, dan hebben ze een probleem."

Vooral de ontvreemding van omleidingsborden kan tot gevaarlijke situaties leiden, zo viel tijdens het dorpsradenoverleg te beluisteren. Daar werd ook duidelijk dat geen enkel verkeersbord meer veilig is. "Verbodsborden, straatnaamborden, niets is heilig", zegt Emonts.
"Het is bijzonder vervelend wat er allemaal gebeurt", aldus een woordvoerder van de gemeente Venray. "We moeten ergens beginnen om het op te lossen. We kunnen wel weer borden terugplaatsen, maar dat kun je niet blijven doen. Bovendien kost dat het nodige geld." Een bord kost minstens tweehonderd euro per stuk. Overigens worden niet alleen de borden ontvreemd, ze verdwijnen af en toe compleet met paal.

De dorpsraden Oirlo en Castenray, Smile Venray (werkgroep voor verkeersveilig Venray) en de gemeente Venray geven de dieven een eenmalige kans de borden, zonder zich te hoeven melden, in te leveren. De uiterste datum is 22 februari. In Oirlo kan dat bij Koepas 10 (daar volgen verdere aanwijzingen), in Castenray is De Roffert 8 het inleveradres. Na carnaval besluit de gemeente eventueel tot optreden, zoals onaangekondigd bezoek aan keten. Sancties kunnen het gevolg zijn.

Twee maanden geleden vond de politie in Horst een twintigtal gejatte verkeersborden terug in jongerenketen. Het bleef toen bij een waarschuwing.