De historie van Ut Dartele Veulen in beeld. Een compilatie.
De historie van Ut Dartele Veulen in beeld. Een compilatie. eigen foto

Video: Ut Dartele Veulen jarig

Veulen | Carnavalsvereniging Ut Dartele Veulen bestaat dit jaar 6x11 jaar en dat wordt door de fanatieke vereniging gevierd op zondag 26 januari. Slotstuk van het jubileumfeest is het feest met artiesten als Bjorn en Mieke en Goedzat in de grote feesttent aan de Veulenseweg 49. "We gaan er een mooi feest van maken. Iedereen is welkom om het jubileum met ons te vieren. Alles is gratis behalve het bier en eten", zegt Gerrit Reintjes, voorzitter van Ut Dartele Veulen.

Door Willem Menting

Voordat de carnavalsvereniging in Veulen 66 jaar geleden werd opgericht, werden rond carnaval al wel verschillende activiteiten georganiseerd in het dorp. Zo was er een voetbalwedstrijd tussen twee teams uit Veulen op carnavalsdinsdag en na afloop van de wedstrijd werd er gedanst bij d'n Bekker in de zaal met muziek van een blaaskapel uit Holthees.

In 1955 was Theo van de Smid de allereerste prins van de vereniging. "Hij was destijds eigenlijk nog maar een jeugdprins", vertelt bestuurslid Ruud Wilms. "Ik denk dat hij een jaar of tien was toen hij prins werd. Daarna hebben we wel altijd volwassen prinsen gehad." In het eerste jaar wordt ook besloten om mee te doen aan de grote optocht van vastelaovesvereniging De Piƫlhaas in Venray. "Vanuit onze vereniging deden er toen twee wagens mee. Meteen werd de eerste prijs gewonnen dus de wisselbeker ging mee naar Veulen", zegt secretaris Twan Reintjes. "Ik was er toen natuurlijk zelf niet bij, maar later hebben we als vereniging nog regelmatig de eerste prijs in de wacht gesleept. Zelfs zes keer op rij."

Het bouwen van een originele carnavalswagen speelt in de historie van Ut Dartele Veulen een belangrijke rol. Zeker toen rond het 33-jarig jubileum een beetje de fut uit de vereniging leek de sluipen. "We zijn in 1988 als eerste vereniging begonnen met het maken van een polyester carnavalswagen. We hebben in die periode ook een schip compleet op schaal nagebouwd. Jan Litjens speelde daar een belangrijke rol in. Hij heeft de basis gelegd voor de Venrayse optocht zoals we die hedendaags kennen met al die mooie prinsenwagens", vertelt Gerrit Reintjes. Door de fanatieke wagenbouwers werd ook de aandacht van de jeugd getrokken. Steeds meer jongeren sloten zich aan bij de carnavalsvereniging. Daar plukt Ut Dartele Veulen nog steeds de vruchten van. "Als wij naar een receptie gaan dan gaan we altijd met een bus. Vaak brengen we tussen de vijftig en zestig man op de been. Je hoeft niet per se lid te zijn van onze vereniging om mee op stap te gaan. We moeten vooral elkaar ondersteunen als klein dorp", geeft Wilms aan.

De vereniging is ook nog in het bezit van twee schriftjes die al bij de oprichting werden gebruikt. Op iedere pagina is met de hand geschreven hoe de raad van elf er in dat jaar uitzag. "Nu hebben we 22 raadsleden. Dat is veel voor een klein dorp, maar je kunt bij ons ook lid worden van de raad als je niet in Veulen woont. Zo hebben we een raadslid uit Ysselsteyn. Zo hoop je toch de vereniging gezond te houden. Ons jongste raadslid is achttien jaar en de oudste is rond de vijftig." Volgens het drietal is het ook lastiger om jeugd te binden aan de vereniging. Veulen heeft geen basisschool meer en dat wordt gemerkt. "De kinderen uit Veulen zitten verspreid op school in Ysselsteyn, Leunen en America. Dat maakt het voor ons als vereniging wel lastig. Toch proberen we de jeugd bij de vereniging te betrekken door activiteiten te organiseren."

Het jubileumfeest begint op zondag 26 januari met een mis in de kerk in Veulen. Aansluitend is er om 12.00 uur een brunch in De Perdstal en om 13.33 uur wordt er een foto gemaakt van alle leden van de oud-prinsenclub. Vanaf 14.11 uur wordt het feest verplaatst naar de feesttent in het dorp. Er wordt gestart met de receptie en aansluitend is er een feestmiddag- en avond met Bjorn en Mieke, Goed Zat, Pruuf Mar, Loss, Heitesoep en dj Rico.

Ook komt de 4x11-Jubileum-Toer van Stichting LVK op bezoek in Veulen. Zij zullen om 18.00 uur arriveren in Veulen. Ook wordt David Janssen in het zonnetje gezet voor de carnavalsvereniging en LVK. "David verzorgt al 33 jaar de muziek voor Ut Dartele Veulen. Eerst schreef hij alleen over en voor het dorp en de laatste jaren over heel Limburg. Hij heeft geweldig werk geleverd en dat mag ook wel eens gezegd worden."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding