Een van de voordrachten tijdens een eerdere De Raadselige Roos.
Een van de voordrachten tijdens een eerdere De Raadselige Roos. Persfoto

Expo Raadselige Roos

Venray | Op zondag 19 januari vindt voor de zevenentwintigste keer de bekendmaking van de winnaars en de genomineerden voor publicatie in de bundel van De Raadselige Roos 2019 plaats. Deze door Literair Café Venray uitgeschreven schrijfwedstrijd voor amateurs, met als verplicht thema Bevrijd, ontving van in totaal 72 inzenders 51 gedichten en 29 prozaverhalen. Bijzonder is nog te noemen, dat 27 inzenders voor de eerste keer aan De Raadselige Roos deelnamen.

De gedichten en verhalen van de winnaars en genomineerden die in de bundel De Raadselige Roos 2019 zijn gepubliceerd, worden ook dit jaar weer van 19 januari tot 1 maart, samen met de daarbij behorende beeldende werken, die gemaakt werden door cursisten van Marlies van Zeben en zelfstandig werkende beeldende amateur-kunstenaars, in het Venrays Museum geëxposeerd. Dit onder de titel De Raadselige Roos, de expositie.

De toegang tot deze bijzondere expositie in het Venrays Museum is gratis.

Net als vorig jaar gaan een aantal winnaars en genomineerden van De Raadselige Roos 2019 weer hun gedicht of verhaal, waarmee ze aan De Raadselige Roos-schrijfwedstrijd deelnamen, in het auditorium van het museum voorlezen. Afhankelijk van het aantal voorlezende dichters en schrijvers zijn er dit jaar een of twee voorleesmiddagen.

Dit op de zondagmiddag 2 en/of 9 februari. Tijdens deze voorleesmiddagen zijn in het Venrays museum de beeldende werken te bezichtigen en is ook de bundel De Raadselige Roos 2019 te koop. Deze voorleeszondagmiddagen zijn voor liefhebbers van literatuur en beeldende kunst eveneens gratis.

De Raadselige Roos, de expositie past door haar thema heel goed in de lopende grote en bijzondere tentoonstelling in het Venray Museum, met de titel 75 Jaar bevrijd.

75 jaar bevrijd, tentoonstelling in het Venrays Museum

Van zondag 19 januari tot zondag 1 maart is 'kijken' verbonden met 'lezen' in het Venrays Museum. Bevrijd is het thema van de Raadselige Roos, de schrijfwedstrijd, die het Literair Café Venray elk jaar uitschrijft.

Dichters en schrijvers zetten hun beste beentje voor. In de schouwburg worden de prijzen uitgereikt. Beeldende kunstenaars hebben getekend, geschilderd en ruimtelijk gecreëerd over hetzelfde thema. 75 Jaar bevrijd is nog steeds het thema van de grote tentoonstelling in het Venrays Museum.

Foto's, een maquette van vooroorlogs Venray, bidprentjes van omgekomen jongens, formulieren van een luchtwachter zijn de stille getuigen van die oorlog. Vier mensen, die de oorlog mee hebben gemaakt zijn te horen en te zien op een scherm met hun levende verhaal. Voor de bezoeker is het de moeite waard om de beleving van bevrijding uit twee tijdperken met elkaar te vergelijken.

Veertien gedichten en acht verhalen laten horen hoe de mens van 2020 bevrijding beleeft. Vierentwintig kunstwerken roepen beelden op uit deze tijd.