Afbeelding
Foto: EMILEB

Vervolg voorpagina

Eric Thielen gooit met Lamberdina's Hoeve voor tweede keer het roer om

Castenray | Als Eric Thielen in 1995 op 29-jarige leeftijd het bedrijf van zijn plotseling overleden vader Jan overneemt, staat hij direct voor een moeilijke keuze. Tegen intensieve veehouderij en de legbatterij kwam destijds steeds meer weerstand en Thielen besloot het roer rigoureus om te gooien. De legbatterij van zijn vader wordt afgebroken op die plek aan de Horsterweg wordt een moderne pluimveehouderij met volièrestallen waar de kippen loslopen gerealiseerd.

"Het was een drastische en emotionele beslissing die ik moest nemen", vertelt Thielen. "Duurzaamheid, dierenwelzijn en milieu stonden steeds hoger op de politieke agenda en ik was alles een stap voor." In de volièrestallen is plek voor 195.000 kippen. "De stallen zijn vergelijkbaar met de stallen van de in 2019 geopende Lamberdina's Hoeve alleen deze dames komen nooit buiten." De eerste boerderij van de familie Thielen aan de Horsterweg wordt in 1923 gebouwd door Wilhelmus en Lamberdina Thielen. De grootouders van Eric realiseren een gemengd bedrijf met onder meer landbouw, kippen en koeien. Als Jan Thielen, vader van Eric, in 1958 het boerenbedrijf van zijn pas overleden vader Wilhelmus overneemt, moet ook Jan ingrijpende keuzes maken. Hij kiest voor intensieve veehouderij en gaat alleen koeien en kippen houden. Het bedrijf dat het ooit was, werd volledig omgeturnd tot een efficiënt boerenbedrijf. "Investeren in een toekomst voor het gezin stond voorop", legt Eric uit.

Als de weerstand tegen de intensieve veehouderij midden jaren negentig groeit, gooit Eric Thielen voor de eerste keer het roer om. Dat deed hij in 2017 voor de tweede keer. Als hij op zijn land loopt achter de scharrelstallen aan de Horsterweg begint hij na te denken. "Dat deed ik steeds vaker. Er lag een flink stuk land braak achter de stallen en tussen de Wusterweg. Het stuk land is al ruim honderd jaar in de familie. Ik dacht na over de toekomst en besloot nog een keer alles op innovatie te gooien."

Thielen besloot Lamberdina's Hoeve te realiseren op dat stuk land. Het moest een ode worden aan zijn oma en aan de aarde. Het bedrijf zou volledig teruggaan naar de roots met gebruikmaking van de meest moderne technieken op het gebied van dierenwelzijn en milieuwinst. "Vroeger scharrelden de kippen op hun dooie gemakje tussen het andere vee. Ik wil de kippen weer volledig de ruimte geven. Die ruimte krijgen ze bij Lamberdina's Hoeve." Thielen wil met de realisatie van de hoeve bijdragen aan de toekomst van de wereld. "Economie is belangrijk, maar duurzaam zorg dragen voor mensen, dieren, natuur en omgeving en de dag van morgen is een volwaardige manier van leven." Ook beseft Thielen dat hij moet blijven innoveren. "De landbouwsector is en blijft voortdurend in beweging. We realiseren ons dat we alleen in samenwerking met onze stakeholders en kennispartners de juiste koers kunnen blijven uitzetten. In samenwerking met onder meer kennisinstituten wordt er onderzoek gedaan rondom vraagstukken als consumentgericht ondernemen.

Toch valt of staat alles bij Thielen met de liefde voor de kip. De leghennen betekenen alles voor Thielen en hij kan uren naar de scharrelende kippen kijken. "Het is toch fantastisch om te zien. Ik wil mijn passie graag met andere mensen delen. Mensen kunnen altijd komen kijken bij Lamberdina's Hoeve. Ik wil mijn gevoel delen, mijn boodschap overbrengen. Daar zouden mijn opa en vader alleen maar trots op zijn geweest." Foto: Chris Janssen.