Video: Opening carnaval op Henseniusplein

VENRAY | De opening van het Venrayse carnaval vindt dit jaar in de open lucht plaats op het Henseniusplein. Negen horeca-ondernemers en de schouwburg slaan de handen ineen om van de eerste editie, op woensdag 11 november 2020, al meteen een onvergetelijke te maken. "We hebben er heel veel zin in", zegt Gijs Schapendonk van Proeflokaal Goesting, een van de deelnemers aan het nieuwe openingsfeest van de Venrayse vastelaovend.

Door Henk Baltussen

Naast Goesting participeren D'n Oldtimer, Steaks And More, Hulsman, De Artiest, Het Moment, TOF, De Uitmarkt en De Koets in de nieuwe opzet. Ook de schouwburg sluit aan bij de initiatiefnemers. "We hoorden van steeds meer carnavalsvierders dat ze bij de opening van het carnaval de drang hadden naar buiten te gaan", legt Schapendonk uit. "Dat kan met het pleinfeest op de elfde van de elfde. En dit is niet eenmalig. We pakken het groots aan. We zijn al bezig met het uitnodigen van de beste Limburgse carnavalsartiesten." Die krijgen een plek op een speciaal podium op het Henseniusplein, waar nog hoogstens een parachute als overkapping komt te hangen.


Duidelijk is dat de Huibuuke in Overloon er een geduchte concurrent bij krijgen. Voor de derde keer op rij werd daar met het feest Vör de Kerk op 't Plein de opening van carnaval gevierd. Er kwamen 2500 carnavalsvierders op af, onder wie veel Venrayse feestvierders. "In Overloon maken ze dan ook de nieuwe prins bekend", weet Schapendonk. "Dat gebeurt in Venray niet. We beginnen hier wel met een grote brunch op het Henseniusplein, om elf over elf is de officiële opening, waarna het tot in de avonduren feesten is geblazen. De carnavalsverenigingen van alle Venrayse dorpen krijgen een uitnodiging. De rol van de Venrayse Piëlhaas in het geheel wordt later duidelijk." De vergunningaanvraag voor het openingsfeest gaat spoedig de deur uit. Schapendonk: "Het wordt een feest om de vingers bij af te likken."