VL: Waarom heeft Venray geen weet van Schone Lucht Akkoord?

VENRAY | Venray Lokaal (VL) vraagt zich af waarom Venray geen weet heeft van het Schone Lucht Akkoord, dat maandag door 36 gemeenten en 9 provincies (Limburg niet) is ondertekend. Met het akkoord gaan de ondertekenaars een inspanningsverplichting aan die in 2030 50 procent gezondheidswinst moet opleveren. VL heeft het college diverse vragen gesteld over het door Venray gemiste akkoord.

Door Henk Baltussen

Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen snapt er niets van dat het Schone Lucht Akkoord in Venray, de gemeente met de meeste landbouwdieren in Nederland, blijkbaar onbekend is. "Het bericht van ondertekening kwam ineens in een krant opploppen", aldus een verbaasde Zandbergen. "Het verraste ons compleet. Waarom weten wij dit niet? En hoe steekt de provincie er eigenlijk in? Nee, ook onze specialisten op dat gebied binnen de partij wisten van niets. En als ze het wel hadden geweten, hadden we het college er wel eerder mee geconfronteerd. De vragen die wij hebben ingediend, hebben daarom niets te maken met college-pesten."

Het akkoord behelst het nemen van nieuwe maatregelen voor verkeer, scheepvaart, industrie, landbouw, de bouw en de huishoudens om vervuiling door stikstofdioxide en fijnstof de komende tien jaar te halveren. Ondanks dat er een deken van luchtvervuiling boven Limburg hangt die meestentijds voldoet aan de Europese norm, sterven er volgens de Gezondheidsraad jaarlijks 12.000 mensen eerder door hoge concentraties fijnstof, CO2 en ozon.

Minister Stientje van Veldhoven trekt 50 miljoen euro uit voor het Schone Lucht Akkoord. De gemeente Nederweert, die met veel pluimveebedrijven de Europese norm regelmatig overtreedt, ondertekende het akkoord ook.
Dat Nederweert meedoet en Venray niet, kan er bij Zandbergen niet in. "Het coalitieakkoord heeft de titel Een gezonde toekomst voor Venray. Ergens staat ook: een samenleving waar onze inwoners goed en gezond kunnen wonen, werken en recreƫren. En we kennen het akkoord blijkbaar niet eens. Onbegrijpelijk." Zandbergen wil dat het college op de kortst mogelijke termijn de tekst van dit akkoord ophaalt, het van commentaar voorziet en het deelt met de gemeenteraad. "Het kan niet zo zijn dat de tekst van het college-akkoord niet regelmatig wordt gespiegeld aan actuele situaties."

Mogelijk haakt de provincie Limburg mogelijk alsnog aan bij het Schone Lucht Akkoord, dat maandag werd ondertekend.