Plan dorpshuis prioriteit

SMAKT/HOLTHEES | Snel aan de slag met het maken van plannen voor een nieuw dorpshuis. Dat is de eerste belangrijke opdracht waarmee de nieuwe Dorpsraad Smakt-Holthees zich gaat bezighouden. De betrokkenheid van twee gemeenten maakt het project extra bijzonder.

Door Henk Baltussen

Het Limburgse Smakt en Brabantse Holthees kunnen niet meer zonder elkaar. Ook bij de ontwikkeling van een nieuwe dorpsaccommodatie waar verenigingen uit beide plaatsen terecht moeten kunnen, hebben ze elkaar nodig. Ze gaan dus voor een gezamenlijk dorpshuis. Dat er nu haast is geboden, heeft ermee te maken dat de gemeente Boxmeer het eerder niet nodig vond om Holthees (en ook Groeningen) van een dorpshuis te voorzien. Maar de Boxmeerse gemeenteraad besliste een tijd terug anders: ook de twee kleinste dorpen hebben recht op een dorpshuis. "Het is allemaal nog in nevelen gehuld", aldus dorpsraadsecretaris Sjaak Koopmans. "Met het oog op de vorming van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, is er haast geboden. Want is die nieuwe gemeente er op 1 januari 2023, dan hoeven we nergens meer op te rekenen." Koopmans is erover in contact met Fons van Mil uit Overloon, fractieleider van coalitiepartij Vijf Dorpen Belang.

Smakt heeft te maken met de gemeente Venray waar het project Schoon door de poort loopt. Dat behelst het verzelfstandigen van dorpshuizen die van tevoren met gemeenschapsgeld up-to-date zijn gemaakt en met een schone lei worden opgeleverd. Verschillende Venrayse dorpen hebben al flinke grepen in de Schoon door de poort-pot gedaan. "Om te voorkomen dat die pot straks leeg is, moeten we aan de slag. Venray hoeft alleen maar geld te geven", zei Koopmans tijdens de dorpsraadvergadering, waarbij ook de nieuwe leden waren aangeschoven. Koopmans verwacht dat alleen in Holthees naar een locatie voor een dorpsaccommodatie wordt gezocht. "Het Pelgrimshuis in Smakt zou ook kunnen. Maar dat wordt een erg kostbare zaak. Dat zie ik niet gebeuren."

De nieuwelingen in de dorpsraad zien de noodzaak van snel handelen ook in. Want hoe in Holthees de toekomst eruitziet van bijvoorbeeld café 't Trefpunt, waar veel clubs komen, is ongewis. Dat geldt ook voor 't Pelgrimshuis in Smakt. Na carnaval nemen de nieuwe dorpsraadleden de handschoen op. "We zullen maar meteen Bouwbedrijf Koenen (uit Holthees, red.) vragen aan te schuiven", opperde Rob Poels als opvolger van dorpsraadvoorzitter Peter Coppus. "Dat is wel zo makkelijk."