Gemeente wil Venraynaar uit huis zetten

Venray | De burgemeester wil de woning van Venraynaar C. van K. een half jaar sluiten, omdat hier in 2019 harddrugs en softdrugs werden aangetroffen. K. ontkende hevig dat hij vanuit de woning drugs had verkocht en vroeg de bestuursrechter in Den Bosch om de gemeente terug te fluiten: "Ik kan nergens naartoe."

Door Geert van der Star

Van K. gaf toe dat er vorig jaar in zijn woning een hoeveelheid drugs lag opgeslagen. Die was niet voor de verkoop bedoeld, verklaarde de man. Van K. had een grote groep vrienden, die wel hielden van een pilletje. "Zij kochten de drugs gezamenlijk in", stelde zijn advocaat. "Dat is geen exotische situatie. Dat gebeurt wel meer in vriendengroepen die veel gebruiken."

Handelshoeveelheid

De gemeente dacht hier anders over. De partij drugs in het huis van Van K. was zo groot, dat ze deze zag als een overschrijding van de 'handelshoeveelheid'. De Venraynaar gaf toe dat dit het geval was, maar stelde dat er niet zoveel drugs in zijn woning lagen, als de burgemeester dacht. Hij wees naar het vonnis van de politierechter, die hem eind vorig jaar veroordeelde. Deze rechter ging ook uit van minder drugs, dan die waren beschreven door de politie in een proces-verbaal.

Gsm's

De gemeente wees op de drie gsm's van de verdachte, dat Van K. 1000 euro contant geld in zijn woning had liggen en dat een van de poeders 'een mogelijk versnijdingsmiddel' betrof. Dat waren indicaties van 'dealen'. De Venraynaar verklaarde dat dat hij het geld verdiende op Marktplaats en door 'bij te verdienen' bij mensen thuis. De man gaf ook aan dat hij net een 'nieuwe telefoon wilde gaan gebruiken'. In de andere gsm zat geen simkaart en zijn huidige 'was slecht'.

In de woning van Van K. werden hard- en softdrugs gevonden

Reputatie

Van K. maakte zich zorgen over zijn reputatie in de buurt, als zijn huis zou worden 'gesloten'. "Ik heb hiervoor al vastgezeten. Als mensen nu zien dat ik weer een tijd niet thuis mag zijn, hoe gaan ze dan over mij denken?" Woningen worden gesloten om de aanloop van drugsklanten te stoppen. "Maar bij mij is er geen aanloop geweest, want ik heb geen drugs verkocht."

Vriendengroep

De Venraynaar stelde dat hij nergens terecht kon. Ook niet bij de mensen van de 'vriendengroep', voor wie hij de drugs bewaarde. Deze vrienden, van wie hij weigerde de naam te noemen, woonden volgens hem bijna allemaal nog bij hun ouders. En die wisten niets van hun drugsgebruik. De gemeente wilde Van K. doorverwijzen naar de crisisopvang van Moveoo: als de man echt nergens naartoe kon.

De rechtbank doet uitspraak over veertien dagen.