Afbeelding
Foto:

Vervolg pagina 3

Castenray en Oirlo zijn geschikt voor windmolenpark. Hoe nu verder?

OIRLO/CASTENRAY | Het besluit van de Venrayse gemeenteraad om 'ja' te zeggen tegen Kode Venray was amper afgetikt, of B en W kwamen al met het bericht dat onderzoek wordt gedaan naar een windpark in de gemeente. Opmerkelijk omdat windenergie voor Venray eigenlijk ongeschikt zou zijn. Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van het (weliswaar slapende) vliegveld De Peel. Desalniettemin gingen in Oirlo en Castenray hier en daar wat alarmbellen af. Verstandig dat daar naar wordt geluisterd. Want uit eigen onderzoek blijkt dat oostelijk van de A73 een windpark met passen en meten bij de twee dorpen mogelijk is.

Door Henk Baltussen

In de Kode Venray, een document dat aangeeft op welke afgebakende wijze Venray de energietransitie moet aanvliegen, staat klip en klaar dat windenergie in Venray niet langer een taboe is. Windmolens op Venrays grondgebied kunnen grofweg komen te staan in het gebied tussen de Geijsterse golfbaan en Castenray, oostelijk van de snelweg. Het overige deel van de gemeente valt binnen de cirkel van het vliegveld. Het windonderzoek zal zich derhalve louter oostelijk van de snelweg. afspelen.

Duidelijk.

Windpark mogelijk in gebied oostelijk van snelweg A73

Maar waar zouden de drie of vier windmolens, waarin de Kode sprake van is, dan kunnen komen? Daar heeft Oirlonaar Rob Zanders van Green Watts zich in verdiept. Want in het zoekgebied met de nodige bebouwing, kunnen niet lukraak torenhoge molens worden gebouwd. Tevens moeten ze bij elkaar komen staan, in een matrixvorm met een onderlinge afstand van tenminste vijfhonderd meter. Dat schrijft de Kode immers voor. Zanders ging met meetlat en passer aan de slag en ontdekte dat indachtig de Kode-regels inderdaad windparkjes in een viertal vormen in te passen zijn. Zelfs een windpark met vijf molens past. Als het goed is zal ook Etriplus, de duurzame energieontwikkelaar die de gemeente Venray in de arm heeft genomen, tot die conclusie komen. En nu?

Duidelijk is dat het proces aan het lopen is. Die conclusie trok ook Zanders tijdens het dorpsradenoverleg Oirlo-Castenray van vorige week. Tevens maakte hij zijn gehoor duidelijk dat hij niet uit eigenbelang dit allemaal uit stond te leggen. Omdat hij een bureau heeft dat ontwikkelaars op alle fronten bijstaat met duurzame energieprojecten, ontstond bij enkele aanwezigen die gedachte.

Zanders: 'Duidelijk is dat het proces aan het lopen is'

Zanders: "Ik woon in Oirlo en vind dat we hier niet onwetend moeten blijven. Het is goed om in deze fase geïnformeerd te blijven. Want het kan snel gaan." Het werd geen promotiepraatje, maar een helder verhaal waar het met windenergie naartoe kan gaan.

Duidelijk is volgens Zanders ook dat de gemeente er wat mee wil. Daar heeft hij gelijk in. De Kode is glashelder. Want dat een windmolen evenveel energie opwekt als een zonnepark van zo'n acht hectare, moet tegenstanders van het volplempen van landbouwgronden met zonnepanelen deugd doen. Met windenergie heeft het college een nieuw ijzer in het vuur, op weg naar een CO2-neutraal Venray in 2030. De actie om Etriplus in te schakelen is doortastend. 'Maar', zegt het college, 'de huidige gesprekken met Etriplus zijn verkennend, er zijn geen onomkeerbare stappen gezet'.

Vertegenwoordigers van het volk hebben minder dollartekens in ogen, als 't goed is

B en W hebben leergeld betaald in Smakt, waar op een haar na een zonnepark van 25 hectare had gelegen, zonder fatsoenlijke raadpleging van de inwoners. De pleuris brak uit, vergunningaanvragen verdwenen in de ijskast en ontwikkelaar Kronos stapte naar de rechter. Het college besloot regels vast te leggen, wat resulteerde in de Kode Venray. De implementatie van windenergie mag niet uitdraaien op Poolse landdagen en gefrustreerde inwoners. In elk geval neemt de gemeente nu de regie in handen. Alhoewel de gemeente niet zelf een windpark gaat exploiteren, moet het voor inwoners redelijk geruststellend zijn dat hun volksvertegenwoordigers er met de neus bovenop blijven zitten. Zij zullen minder dollartekens in hun ogen hebben dan professionele ontwikkelaars, en laten (als het goed is) de belangen van inwoners prevaleren.

En de dorpsraden?

Die wachten af zonder standpunten in te nemen. Zij faciliteren en laten het verder aan de inwoners om er wat van te vinden. Mocht een dorp massaal te hoop lopen tegen plannen, zoals in Smakt gebeurde, dan mag de dorpsraad niet achterover blijven leunen. Andersom ook niet. Om de communicatie op gang te houden, op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, roepen beide dorpen een speciale 'windcommissie' in het leven. Ofwel, om de vinger aan de pols te houden. Wie weet komt het tot een windcoöperatie, zodat alle revenuen in de dorpen blijven.

Energiecoöperatie in dorpen droom van
B & W en Beepower

Hierin kan ook BeePower, de Venrayse energiecoöperatie, een belangrijke rol spelen. Dat het college daarmee in zijn nopjes zou zijn, is een understatement.

Zover is het nog lang niet. Want wie wil er een windmolen in zijn achtertuin waar ook al een snelweg, elektriciteitsmasten een snelweg en in de toekomst zonneparken liggen? Wie zit er te wachten op herrie van de turbines, op horizonvervuiling en (bewegende) slagschaduw van de rotorbladen? Omwonenden die met molens te maken krijgen,zullen zich dat ongetwijfeld gaan afvragen en die vragen ook hardop gaan stellen. Misschien dat een eigen energiecoöperatie en verregaande financiële participatie in het windpark het leed kan verzachten.

Wie weet kunnen Oirlo en/of Castenray Smakt naar de kroon gaan steken als eerste energieneutrale dorp van Venray.