Cristien Goumans nam samen met een groep kinderen de cheque van supermarkt Jan Linders in ontvangst.
Cristien Goumans nam samen met een groep kinderen de cheque van supermarkt Jan Linders in ontvangst. Foto: Willem Menting

Met vijftig kinderen naar Lourdes

Venray | Cristien Goumans maakte al vijftig keer de bedevaartstocht naar Lourdes. Nu is de pelgrim uit Smakt bezig met een wel heel bijzonder project. Van 17 tot en met 24 oktober organiseert ze namelijk een bedevaartstocht naar het Franse pelgrimsoord voor maximaal vijftig kinderen.

Door Willem Menting

"Het is heel spannend", vertelt Goumans. "Ik ben al zo vaak in Lourdes geweest, maar ik heb nog nooit zoiets gedaan. Toen ik vorig jaar voor de vijftigste keer naar Lourdes ging, is deze uitdaging geboren. Ik wil met vijftig kinderen naar Lourdes." Goumans gaat jaarlijks een keer of drie naar Zuid-Frankrijk met Lourdesgroep Maas en Peel. In 2018 maakte ze samen met haar kleinkind de tocht naar Lourdes. Ook Anton Thurayappah uit Venray ging destijds met zijn gezin mee. "Mijn twee kinderen willen graag terug. Het heeft een enorme impact op ze gemaakt en dat is heel bijzonder om te zien. Het wordt een mooie reis in de herfstvakantie. Ook wij als ouders kijken er enorm naar uit." Inmiddels hebben 25 kinderen zich definitief aangemeld voor de Lourdesreis. Er gaan ook complete gezinnen mee met soms wel vier kinderen. "Omdat het een dure aangelegenheid is, heb ik gezegd dat alle kinderen mee kunnen voor honderd euro per persoon. Om dat te realiseren ben ik begonnen met het werven van fondsen", legt Goumans uit. "Volwassenen die meegaan, betalen wel het volledige bedrag. Voor honderd euro krijgen de kinderen de reis, overnachtingen, warme maaltijden en er wordt een volledig dagprogramma samengesteld. Het is echt een unieke ervaring."

Naast het werven van fondsen, zijn er ook tal van acties geweest om geld op te halen. De complete groep kinderen is in actie gekomen om geld op te halen. Lourdesgroep Maas en Peel is daarnaast gekozen tot lokaal goed doel van 2019 bij supermarkt Jan Linders. Zij hebben zich het gehele jaar ingezet voor de kinderbedevaart. De kinderen hebben onder meer wafels en kaarsen verkocht bij Jan Linders. Ook konden klanten van de supermarkt onder meer hun emballagebonnetje doneren aan het goede doel. Woensdagmiddag namen de kinderen een cheque van 5901 euro in ontvangst. Het volledige bedrag komt ten goede aan de kinderbedevaart. Ook pastoor Ruud Verheggen gaat mee met de Lourdesreis. "We zijn heel blij met zijn aanwezigheid. Hij kan de boodschap perfect overbrengen op de kinderen. Ik was dolblij toen hij vertelde dat hij meegaat."

Kinderen vanaf 16 jaar zouden ook individueel mee kunnen reizen met de kinderbedevaart. Toch heeft dat voor Thurayappah en Goumans niet de voorkeur. "Er komt in een week veel op de kinderen af. Het is fijn als er een vertrouwd familielid bij is om over alle indrukken te praten. Dat kan natuurlijk ook opa of oma zijn."

Goumans geeft zondag om 15.00 uur een presentatie over de Lourdesreizen in het Pelgrimshuis in Smakt. Daar is ook meer informatie verkrijgbaar over de kinderbedevaart. Ook kunnen kinderen en gezinnen zich nog steeds aanmelden via lourdesgroepmaasenpeel@gmail.com.