Links Johanna Gossens-Potten en rechts Truujke Oudenhoven-Laurensse.
Links Johanna Gossens-Potten en rechts Truujke Oudenhoven-Laurensse. Oude foto

Een leven lang samen

Venray | Twee Venrayse vriendinnen en nichtjes.

Links Johanna Gossens-Potten en rechts Truujke Oudenhoven-Laurensse. Johanna Maria Potten werd op 25 december 1852 geboren aan de Langstraat in Venray als dochter van timmerman Gerard Potten en Anna Elisabeth Laurenssen. Op 7 mei 1880 trouwde ze in Venray met bakker Gerardus Gossens, geboren in Venray op 25 juni 1855 als zoon van broodbakker Jan Gossens en winkelierster Anna Maria Cuijpers. Gerard en Johanna gingen in de Eindstraat wonen. Het echtpaar kreeg negen kinderen, van wie er vijf volwassen werden. Johanna overleed in Venray op 12 februari 1941 en Gerard op 9 juni 1928, beiden in Venray.


Johanna Geertrui Laurensse werd op 4 juni 1854 geboren aan de Langstraat in Venray als dochter van landbouwer Peter Jan Laurensse en Wilhelmina Hermkens. Op 9 april 1875 trouwde ze in Venray met metselaar Engelbertus Oudenhoven, die in Venray op 22 april 1850 geboren werd als zoon van metselaar Hendrik Oudenhoven en Johanna Gertruda van den Bekerom. Als beroep in de huwelijksakte staat Truujke als koffiehuishoudster vermeld. Het echtpaar kreeg tien kinderen. Een dochter overleed toen ze drie dagen oud was. Het echtpaar woonde aan de Eindstraat en dreef daar een café met beugelbaan en een aannemersbedrijf. Engelbertus overleed op 18 maart 1902 en Truujke op 11 juli 1937, beiden in Venray.


Peter Jan Laurensse en Anna Elisabeth Laurensse(n) waren broer en zus. Ze waren de twee oudste kinderen van Hendrik Laurensse en Anna Maria Goemans. In de geboorteakte van Anna Elisabeth werd door ambtenaar van de burgerlijke stand Verblackt Laurenssen met een n geschreven. Hendrik ondertekende de akte met Laurensse. Verblackt had kennelijk geen beste dag. In plaats van Goemans schreef hij Goumans.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.


Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray