Wiel Michiels stond aan de wieg van de atletiekvereniging in Venray.
Wiel Michiels stond aan de wieg van de atletiekvereniging in Venray. Foto: Willem Menting

Wiel Michiels

Venray | Wiel Michiels (79) stond aan de wieg van de Vlakwatercross. Op zaterdag 24 en zondag 25 januari wordt de 44ste editie van de hardloopwedstrijd door de bossen van het Vlakwater gehouden. Ook bij de komende editie is Michiels nog steeds betrokken. "Mijn rol is in al die jaren wel beperkter geworden, maar ik draag nog steeds mijn steentje bij", vertelt Michiels enthousiast.

Wiel Michiels behoort daarnaast samen met Harrie Theunissen tot de grondleggers van Atletiekvereniging Venray Regio. Tegenwoordig gaat de vereniging door het leven als ATV Venray. Het duo werd op de algemene ledenvergadering van SV Venray in 1975 gevraagd om te onderzoeken of er een atletiekvereniging onder de vlag van de voetbalclub kon worden opgericht. "Destijds was Aad Turkenburg de voorzitter van de voetbalclub. Hij had ook een zwak voor atletiek, dus het was een goed moment om te beginnen. Ik sprak met Harrie voor de eerste keer op 7 september 1975 over een atletiekclub en we spraken af om wekelijks te vergaderen. Deze vergaderingen verliepen eigenlijk zo goed dat in oktober 1975 al werd besloten een eerste werkbestuur te vormen."

SV Venray

Het tweetal vormde uiteindelijk samen met Jef Beckers, Lex Biessels en Cees Molenaar het eerste werkbestuur. Het vijftal rondde eind 1975 de werkzaamheden af en op 7 januari 1976 werd Atletiekvereniging Venray Regio officieel ondergebracht bij SV Venray. "Het komt er eigenlijk op neer dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij het bestuur van SV Venray lag", legt Michiels uit. Doel was om vooral van elkaar te profiteren. Een lang en gelukkig huwelijk werd het echter niet tussen de atletiek- en voetbalvereniging. "In oktober 1979 werd de relatie tussen de atletiekvereniging en SV Venray verbroken. We hadden verwacht dat de samenwerking grote voordelen zou hebben, maar dat bleek uiteindelijk onvoldoende te werken. We hadden onder meer gehoopt op trainingsgebied intensief van elkaar te kunnen leren, maar de voetbaltrainers zaten niet te wachten op een looptrainer van de atletiekvereniging."

Zelfstandige vereniging

De atletiekvereniging werd op 1 januari een zelfstandige sportvereniging. Harrie Theunissen was daarvoor al tussen 1976 en 1977 de eerste voorzitter. Michiels nam het stokje voor de volgende jaren. "Ik was eerder al secretaris van de atletiekvereniging. Harrie was altijd bezig met nieuwe projecten. Als hij ergens wat had opgezet, vertrok hij vrij snel weer." Toen de atletiekvereniging werd opgericht, was het vooral de kunst om de vereniging in leven te houden. "Zeker in de beginfase kende atletiekvereniging Venray Regio de nodige ups en downs. We misten een trainings- en wedstrijdaccommodatie en ook op bestuurlijk en financieel vlak viel er nog veel te winnen. Gelukkig waren er een groot aantal mensen betrokken bij de vereniging en daardoor konden we een gezonde club runnen."

Michiels was in zijn jeugdjaren een verdienstelijk hardloper. Zo werd hij in 1957 als crosser van atletiekvereniging Festina uit Blerick Nederlands kampioen veldlopen bij de junioren in de B-klasse op de Posbank bij Rhenen. "Ik speelde al eerder met de gedachte om een atletiekvereniging op te richten, maar dat was als jongen van een jaar of 19 oud niet zo gemakkelijk. Met de steun van Harrie en met medewerking van de voetbalclub moest dat in mijn ogen wel lukken. Uiteindelijk kreeg ik gelijk." Nu, al die jaren later, is Michiels nog steeds bij de atletiekvereniging betrokken. Zeker bij de jeugdwedstrijden van de Vlakwatercross op zaterdag 24 januari draagt hij zijn steentje bij. Ook reikt hij op die dag de Wiel Michiels-bokaal uit. "Dat is een prijs die ik in het leven heb geroepen om een vrijwilliger, die dat jaar meer dan zijn steentje heeft bijgedragen, in het zonnetje te zetten."

Kindervakantiewerk

Michiels heeft in zijn actieve leven als vrijwilliger voor verschillende verenigingen klaargestaan. Zo was hij tussen 1952 en 1980 betrokken bij Kindervakantiewerk. "Ik begon als assistent, werd later leider en uiteindelijk ben ik jarenlang voorzitter geweest. Ik vond en vind het nog altijd geweldig om met kinderen te werken. Dat is altijd mijn passie geweest."

Tijdens zijn professionele loopbaan was Michiels jarenlang werkzaam voor aannemersbedrijf Nelissen. Later runde hij van 1977 tot 1992 Bowling Bistro Venray en later Restaurant Bowling Venray in Oostrum. "Ik heb altijd moeilijk stil kunnen zitten. Nog steeds wandel ik iedere ochtend een flink stuk. Toen ik de kans kreeg om het bowlingcentrum op te zetten, heb ik dat meteen gedaan. Ik heb later ook de bedrijvencompetitie opgezet. Het was in het weekeinde altijd wel druk, maar ik moest ook doordeweeks bedrijvigheid op de baan hebben. Dat was een groot succes."

Ook de Vlakwatercross is in eerste instantie een probeersel geweest van de initiatiefnemers van de atletiekvereniging. Toen de proefeditie een succes werd, is de cross voortgezet. "Ik vind het nog steeds geweldig om daar mijn steentje aan bij te dragen."

Afbeelding