Luc Winants sprak dinsdagmiddag, vlak na zijn officiële installatie, voor de eerste keer in de raadszaal als burgemeester van Venray.
Luc Winants sprak dinsdagmiddag, vlak na zijn officiële installatie, voor de eerste keer in de raadszaal als burgemeester van Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Foto's en video: 'Trots en dankbaar burgemeester'

Venray | In een bomvolle raadszaal kreeg Luc Winants (55) dinsdagmiddag tijdens een bijzondere raadsvergadering de ambtsketen omgehangen door locoburgemeester Jan Loonen. Gouverneur Theo Bovens nam de geboren Heerlenaar de eed af. "In Venray zit muziek. Ik heb er zin in", zei Winants als nieuwe burgervader.

Door Henk Baltussen

Naast Bovens waren burgemeesters uit de wijde regio, brandweer- en politiebobo's, familieleden, vrienden en vertegenwoordigers van diverse instanties in de voormalige kloosterkapel aangeschoven. Zij hoorden Bovens in zijn speech vertellen dat met de beëdiging van Winants 'er minder goede dingen zijn om het jaar te beginnen'. Voordat Bovens uitlegde waarom de oud-burgemeester van Brunssum geknipt is voor Venray, keek hij terug op 2019. "Het was een bijzonder jaar voor de Limburgse gemeenten", zei de gouverneur. "Met vijftien procedures (benoemingen van nieuwe en interim-burgemeesters, red.) is het nog nooit zo druk geweest. Het aantal vrouwelijke burgemeesters in Limburg steeg naar 42 procent, een record."

Een vrouw als burgemeester is voor Venray niet weggelegd. Maakt niet uit, want volgens Bovens schiet Venray in de roos met Winants. "Hij heeft zijn sporen verdiend als burgemeester in Brunssum. Hij vertrok daar vroegtijdig. Dat zegt iets over zijn karakter en ruggengraat. Net als zijn voorganger is hij een burgemeester van het volk, een mensenmens, hij heeft warme belangstelling voor mensen om zich heen. Hij krijgt te maken met de Peelmentaliteit. De mensen zijn hier bescheiden, nuchter, creatief, maar wel de schouders eronder."

Ook stipte Bovens de bijzondere omgeving aan waarin Winants gaat werken. "De gemeente Venray heeft een haven, een vliegveld, een racecircuit en twee coffeeshops. Een bijzondere combi." Venray zocht een krachtige verbinder, een samenwerker, "die is er nu", aldus Bovens, die gelijkenissen zag tussen Winants en zijn voorganger Hans Gilissen. Winants deelde in zijn eerste toespraak als Venrays burgemeester complimenten uit aan de vertrouwenscommissie (de acht fractieleiders die uiteindelijk een burgemeesterskandidaat voordragen, red.) voor de 'smetteloze procedure'. "En dank voor het vertrouwen, ik ben een trots en dankbaar burgemeester en voel de warmte al van Venray." Dat Winants specifiek muziek noemde (lees de inleiding), is niet vreemd. Naast fietsfanaat is hij muziekliefhebber. Op zijn verzoek was de Venrayse singer-songwriter Etan Huijs, samen met zangeres Jori van Gemert, op komen draven voor de muzikale intermezzo's tijdens de inhuldiging. Winants muzieksmaak? Naast Limburgse nummers mag hij graag luisteren naar Du van Peter Maffay, Manuela van Jacques Herb en Like a Virgin van Madonna.

Lees verder op pagina 13.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding