Kenniscentrum arbeidsmigranten uit koker van OTTO

VENRAY | Er komt een landelijk centrum voor informatie en beleid aangaande arbeidsmigranten. De belangrijkste thema's die op de agenda van het centrum zullen staan, zijn werken, wonen, cultuur, integratie, welzijn en wetgeving. De initiatiefnemers van dit kenniscentrum zijn Frank van Gool en Karolina Swoboda van uitzendorganisatie OTTO Work Force en huisvestingsbedrijf Kafra Housing. Beide houden kantoor in Venray.

Kafra Housing regelt en exploiteert tijdelijke huisvesting van specifieke doelgroepen (arbeidsmigranten en studenten) met op maat gesneden huisvestingsconcepten. OTTO timmert al jarenlang aan de weg om bedrijven in vooral Brabant en Limburg te voorzien van arbeidsmigranten. Kafra Housing komt eveneens uit de koker van OTTO.

Volgens Van Gool en Swoboda zijn arbeidsmigranten steeds belangrijker voor de economie in Nederland. Van Gool laat weten dat er al veel kennis is over bijvoorbeeld huisvesting van arbeidsmigranten. "Om die kennis te bundelen is dit kenniscentrum belangrijk. Bedrijfsleven, openbaar bestuur en maatschappelijke organisaties hebben grote behoefte aan feitelijke achtergrondinformatie. Dit onafhankelijke centrum helpt die info te leveren. Arbeidsmigratie blijft complex. Precieze cijfers over de aantallen ontbreken en we weten weinig over de herkomst, motieven en verblijfsduur van de arbeidsmigrant."
Tevens moet het centrum de beeldvorming rond arbeidsmigranten verbeteren. "Die is vaak negatief, ook door toedoen van de media", zegt Bart Verlegh, die met zijn marketingbureau betrokken is bij Stichting Kenniscentrum Arbeidsmigranten. Hij gaat het secretariaat voeren van het negenkoppige bestuur dat nog moet worden aangesteld.

Tilburg University, LTO en VNO/NCW participeren

Verlegh: "Frank van Gool en Karolina Swoboda hebben zitting in het bestuur, dat wordt aangevuld met mensen afkomstig uit verschillende maatschappelijke organisaties die het centrum steunen." Die organisaties zijn de koepel ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), VNO/NCW (werkgevers), landbouworganisatie LTO, Expertisecentrum Flexwonen en Tilburg University.

Het kenniscentrum heeft nog geen fysieke thuisbasis. "Het is nu nog digitaal met de website hetkenniscentrumarbeidsmigranten.nl", zegt Verlegh. "Het ligt aan het bestuur of dat anders moet. Belangrijk is nu dat het centrum er is. De nood is hoog. Er zijn nogal wat vooroordelen en negatieve berichtgeving. Het centrum is er voor het objectieve beeld."