Luc Winants (vijfde van links) als toehoorder, links gouverneur Theo Bovens.
Luc Winants (vijfde van links) als toehoorder, links gouverneur Theo Bovens. Foto: Rikus ten Brücke

'Nu begint echte werk'

Vervolg voorpagina

Venray | Namens de gemeenteraad richtte D66-fractieleider Daan Janssen als jongste raadslid dinsdag het woord tot kersvers burgemeester Luc Winants. Janssen schetste de betrokkenheid van Winants met Venray, vanaf het moment dat hij in september was benoemd.

"We schrijven 21 september 2019", vertelde Janssen. "Luc Winants was een paar dagen eerder voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Venray. De rust was weergekeerd en in de schouwburg werden voorzichtig weer de eerste activiteiten gehouden. Ik was er ook en liep naar het toilet. Ik kijk niets vermoedend door het raam naar buiten en wie kijk ik recht in de ogen? Luc Winants. Die verschrikte blik in zijn ogen zal ik nooit meer vergeten. Alsof ik hem had betrapt. Hij dacht nog snel even de gemeente te verkennen zonder te worden herkend. Bijna gelukt. Hij vertelde me dat hij het weekeinde in Venray doorbracht en met de racefiets de dorpen afging. Hij was oprecht verbaasd over de schoonheid ervan en stond te popelen om te beginnen. Hij was niet meer uit Venray weg te slaan. Hij heeft intussen al heel veel handen geschud."

'Nu is het tijd om Venray verder te brengen'

Janssen vroeg zich in zijn speech af of Winants wel de man is die hij voor de aanbeveling als nieuwe burgemeester Venray had gesproken. Deed hij zich misschien niet anders voor? Janssen: "Is hij wel die aimabele, krachtige en charismatische verbinder zoals Toon Loonen (voorzitter vertrouwenscommissie, red.) hem omschreef? Ik kan met een gerust hart zeggen dat aan die indruk niets is veranderd. Nu begint het echte werk, tijd om Venray verder te brengen. We moeten elkaar scherp houden en elkaar zo nu en dan op de proef stellen. Dat zal in Sittard, Maastricht en Brunssum niet anders zijn geweest. Maar Noord- en Zuid-Limburg zijn twee verschillende werelden. Hier heerst de Peelmentaliteit, zoals de gouverneur al zei. Handen uit de mouwen, is het hier. In de raad gaat het er soms hard aan toe, daarna drinken we samen een glas. Namens de raad, kom erbij, in ons midden. Ik heb er vertrouwen in dat we Venray samen verder gaan helpen."
Antoin Scholten, burgemeester van Venlo, nam namens de burgemeesters uit de regio het woord. Hij benadrukte de noodzaak van gemeentelijke samenwerking. "We hebben elkaar simpelweg hard nodig. In dit geval is een goede buur beter dan een verre vriend. Ik geloof in ontwikkeling op eigen kracht door eigen kwaliteiten. De samenwerking verloopt hier over het algemeen plezierig. Daarvoor vooral dank aan de gemeente Venray." De kennis verdiept zich steeds meer. Venlo en Venray gedragen zich in deze regio als twee oudste broers die elk hun verantwoordelijkheden nemen."

'Het is hier groen maar niet het aards paradijs'

Evenals Bovens roemde Scholten het gedrag van Winants in de Brunssum-crisis, maar hij gaf tevens aan dat het ook in deze regio niet allemaal halleluja is. "Het is hier groen, maar het is niet het aards paradijs. Ook hier is sprake van ondermijning. Maar je staat er niet alleen voor."