De Venrayse deelnemers van de TVK-finale staan te popelen om te schitteren in de finale.
De Venrayse deelnemers van de TVK-finale staan te popelen om te schitteren in de finale. eigen foto

Op naar TVK-finale

Venray | Het Tiener Vastelaovend Konkoer (TVK) kent dit jaar drie Venrayse finalisten. Op 25 januari staan Weej kieke wel, Gén Twiefel en Alisha op het podium van De Haandert in Tegelen tijdens de TVK-finale. Dinsdagavond kwam het gezelschap nog één keer samen bij Roojse Top om gezamenlijk te oefenen in Odeon in Venray.

Door Willem Menting

Weej kieke wel staat op de planken met het nummer Veuraf, Gén Twiefel brengt Weej ojjeme vastelaovend en het nummer van Alisha heet Miene sjaal. De drie verschillende inzendingen zetten momenteel de puntjes op de i om er op 25 januari een groot succes van te maken. Vorig jaar had Roojse Top nog vier finalisten. Verrékkes Moj, winnaar van de laatste twee edities van het TVK, is echter doorgestroomd naar de halve finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. "Daar doen we het natuurlijk wel voor", vertelt William Arts van Roojse Top. "We proberen de jeugd klaar te stomen voor het grotere werk. Dat doen we met veel plezier en enthousiasme, daarom is het ook leuk om te zien dat Verrékes Moj doorgroeit." Om de doorstroom te verbeteren is het volgens Arts belangrijk dat ook het Kiender Liedjes Festival in Venray wordt gehouden. "We zoeken nieuwe aanwas tijdens carnavalsvieringen en in ons netwerk, maar het is natuurlijk goed dat er zulke middagen voor de kinderen worden georganiseerd. Zo krijgen ook kinderen binding met carnavalsmuziek."

De artiesten die meedraaien bij Roojse Top krijgen ondersteuning van tekstschrijvers Patrick Janssen en Davey Janssen en de muziek wordt samengesteld door Arts en Leon Mooren. "We willen alles zo goed mogelijk neerzetten. Op die manier kunnen talenten zich optimaal ontwikkelen en daar draait het allemaal om."

Toch was er dinsdagavond in Odeon nog een andere verrassing voor Roojse Top. De raad van elf van vastelaovesvereniging De Piëlhaas reikte namelijk voor de eerste keer de KámmeRaod uit (kleine foto). "De steun vanuit de vereniging is natuurlijk super. We zetten als Rooje Top natuurlijk ons beste beentje voor, maar het is altijd mooi om erkenning te krijgen voor het werk."

De aanmoedigingsprijs wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt aan een project dat is gericht op het uitdragen van de vastelaovescultuur. De KámmeRaod vloeit voort uit de Hazepoeët van Bets Kwats. De Hazepoeët was een prijs voor initiatieven die de vasteloavescultuur verspreidden. In de elf jaren na het overlijden van Bets Linskens-Janssen (alias Bets Kwats) in 2001 is deze prijs jarenlang uitgereikt, maar inmiddels is de laatste uitreiking bijna 10 jaar geleden.

De raad van De Piëlhaas heeft dit initiatief in een nieuw jasje gegoten. De winnaar krijgt onder meer een financiële ondersteuning van de raad van elf van 111,11 euro. Een commissie bepaalt wie de KámmeRaod ontvangt.

Afbeelding