Wensauto in alle dorpen uitrollen

HEIDE | Alle Venrayse dorpen zouden in de toekomst gebruik moeten kunnen maken van een wensauto of -bus. Die intentie spraken de leden van het dorpsradenoverleg (dro) maandagavond uit. "Maar het mag niet ten koste gaan van de voorzieningen die er al zijn", stelde Theo Mulders van Dorpsraad Veulen.

Momenteel zijn er drie verschillende organisaties die wensauto's of een wensbus aanbieden. Wanssum heeft er eentje die ook bedoeld is voor Geijsteren en Blitterswijck. Ysselsteyn heeft één wensbus en Merselo en Vredepeel maken samen gebruik van een wensbus.

De mogelijkheid wordt nagegaan of Oirlo en Castenray aan kunnen sluiten bij het Wanssumse cluster, Heide en Veulen kunnen eventueel bij Ysselsteyn worden gevoegd. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "De wensauto in Wanssum is dusdanig succesvol dat er weinig ruimte meer is voor meer passagiers uit andere dorpen", gaf Jac Derikx van de dro-werkgroep Openbaar Vervoer aan. "Maar Oirlo en Castenray zijn huiverig om zelf samen aan een wetsauto te beginnen. De voorwaarden die de provincie eraan stelt, zijn streng. Een tweede wensauto voor Wanssum zou kunnen. We moeten het nog allemaal goed bekijken."

Mulders was op zijn beurt huiverig om Veulen in het wensautoproject betrekken. "In Veulen stopt nu op verzoek een Arriva-busje", zei Mulders. "De scholieren uit het dorp regelen dat vervoer zelf. Ze maken telkens voor een week daarover afspraken. Een wensauto mag niet ten koste van dat openbaar vervoer." Dat mag ook nooit de bedoeling zijn, stelde Derikx duidelijk. "Het moet elkaar zelfs versterken."