Aanpak rups omvangrijker

VENRAY | Niet 6500 maar 7700 eiken worden dit jaar door de gemeente Venray met een biologisch bestrijdingsmiddel preventief bestreden tegen de eikenprocessierups. Ook is de hoop gevestigd op koolmezen, gaasvliegen en sluipwespen om de overlast van de boomrups te verminderen.


Voor de drie diersoorten is de eikenprocessierups, waarvan de haartjes bij mensen veel jeuk kunnen veroorzaken, een delicatesse. Om voor die diertjes het leven in Venray zo aangenaam mogelijk te maken, worden ze daarom de komende jaren in de watten gelegd. In samenwerking met IVN wordt voor de koolmees een projectplan van drie jaar opgezet. De bedoeling is het aantal nestelgelegenheden voor het vogeltje te vergroten. De sluipwesp en de gaasvlieg voelen zich thuis in gebieden met speciale kruidenmengsels. Daarom zijn en worden bermen met dergelijke mengsels ingezaaid. Dat gebeurde al in 2018 en afgelopen jaar op kleinere schaal. De gemeente Venray kan nog niet aangegeven of de kruidenrijke bermen al effect hebben. Het aantal preventief te bestrijden eiken is na 2018, toen zo'n 3500 bomen werden behandeld, meer dan verdubbeld. Dat er dit jaar weer 1200 bomen bijkomen, heeft volgens de gemeente Venray te maken met de verwachting dat de 'plaagdruk' dit jaar hetzelfde zal zijn of verder toeneemt. Die voorspelling komt voort uit het gegeven dat vorig jaar, ondanks de toen al fors opgeschroefde preventiemaatregelen, er toch nog vijfhonderd meldingen werden gedaan van nesten van eikenprocessierupsen.

Dit jaar worden alle eiken in de kom van Venray en in de dorpen preventief bestreden met aaltjes of een bacteriepreparaat. In het buitengebied blijft de aanpak beperkt tot de belangrijkste fietsroutes en fietsknooppuntenroutes. Ook de randen van kleine bosjes in de dorpskernen worden meegenomen. Een andere maatregel is het verkleinen van het aantal eiken in Venray. Dat wil niet zeggen dat er direct wordt overgegaan tot kap. Wel worden voortaan diverse soorten bomen aangeplant met de bedoeling de plaagdruk te reduceren en het natuurlijk evenwicht te herstellen. De noodzakelijke extra bestrijding van de rups in 2019 kostte uiteindelijk 122.000 euro, een overschrijding van het begrootte bedrag met 74.000 euro. In de praktijk kwam dat neer op 876 bomen in plaats van de verwachte 200. Van de 74.000 euro werd juni vorig jaar 10.000 euro uitgetrokken voor de bestrijding van rupsennesten op sportpark de Vlies in Ysselsteyn in verband met het muziekfestival Jera on Air.