Willem Vullings (motorkap), Jelle Rutten (achter het stuur), Joeri Govers en Gyon Engels (uiterst rechts) zijn klaar voor de tocht met hun Opel Frontera.
Willem Vullings (motorkap), Jelle Rutten (achter het stuur), Joeri Govers en Gyon Engels (uiterst rechts) zijn klaar voor de tocht met hun Opel Frontera. eigen foto

Uitdagende afstudeerstage in Afrika

Venray | Joeri Govers (20), Willem Vullings (19), Gyon Engels (19) en Jelle Rutten (20) staan voor de reis van hun leven. Onder de vlag van Go for Africa vertrekt het kwartet op 2 februari per auto naar Gambia en Senegal voor hun afstudeerstage. Het gezelschap gaat lesgeven aan leeftijdsgenoten en hoopt bij terugkomst het diploma voor Technicus Engineering in ontvangst te nemen.

Door Willem Menting

"We gaan lesgeven in pneumatiek (techniek op basis van luchtdruk, red.). Daar hebben zij nog nooit les in gehad, hopelijk kunnen we de studenten wat bijleren", legt Joeri Govers uit Venray uit. "Ze hebben wel allemaal verstand van elektrotechniek, dus ze hebben wel enige kennis van zaken." In totaal gaat het stel vier weken lesgeven in Gambia en drie weken in het Senegalese plaatsje Abéné. "Het wordt nog wel een flinke uitdaging, hoor. In Senegal praten ze Frans en dat spreken we allemaal niet, maar van onze voorgangers hebben we gehoord dat je met handen en voeten veel duidelijk kunt maken", vertelt Willem Vullings. Om les te kunnen geven is er veel materiaal verzameld. Er zijn zelfs zoveel spullen dat er momenteel een container onderweg is naar Banjul (hoofdstad van Gambia, red.). "We hebben van veel sponsoren spullen gekregen. Daar zijn we de verschillende bedrijven heel dankbaar voor. Gelukkig krijgen we veel hulp, want we kunnen niet alles zelf betalen. We zijn ook maar studenten", zegt Gyon Engels. De drie Venrayse studenten reizen uiteindelijk met studiegenoot Jelle Rutten uit Lottum naar Afrika. "Ik ben nog nooit buiten Europa geweest, het wordt vast even wennen", vertelt Gyon.

Het kwartet start op 2 februari in Bakel en rijdt via België, Frankrijk, Spanje, Marokko en Mauritanië naar Senegal en Gambia. Het doorkruisen van Mauritanië wordt nog een spannende opgave. "Het is daar niet heel erg veilig op dit moment. In eerste instantie zouden we onder begeleiding van het leger door het land rijden, maar dat wordt nu onder politiebegeleiding. Het is iets rustiger geworden", zegt Gyon. Joeri vult hem aan: "Mijn moeder was niet blij toen ze dat hoorde, maar er kan altijd wat gebeuren. We rijden in een konvooi met allemaal deelnemers van Go for Africa, dus eigenlijk is het gewoon veilig."

In Dordrecht kocht het kwartet een Opel Frontera. De auto werd flink opgeknapt en is nu klaar om de reis te maken. Het voertuig blijft uiteindelijk achter in Gambia of Senegal. "De auto doneren we. Die kunnen ze dan bijvoorbeeld gaan gebruiken als ambulance. Iedereen die meedoet met Go for Africa doneert de auto daar", geeft Willem uitleg.

De reis naar Banjul duurt drie weken. Onderweg wordt er niet overnacht in luxe hotels of resorts. "Dat kan natuurlijk wel, maar dat zou het erg duur worden. We slapen in hostels, in tentjes langs de weg en op campings. Misschien overnachten we wel een keer in de auto. We hebben allemaal ons rijbewijs, dat is wel prettig."

De actie is te volgen op Facebook (@Team18_VeLo). Via deze pagina is het ook mogelijk om het afstudeerproject te steunen. "We kunnen nog wel wat hulp gebruiken, alles is welkom."