Vervolg pagina 3

Giga-mestfabriek in Geleen als reddingsboei

Ysselsteyn | Varkensboer Frank Arts wil op het adres Timmermannsweg 110 naast eigen drijfmest ook mest binnen de regio Noord-Limburg op zijn bedrijf gaan verwerken. Om de zaak financieel rendabel te kunnen houden.

Buiten het feit dat de mestinstallatie in de buurt van burgerwoningen komt (omwonenden zijn daartegen in opstand gekomen), krijgt hij de handen bij de politiek ook niet op elkaar door mest van buiten aan te gaan voeren. Is hij bereid om bredere steun voor zijn vergunningaanvraag te krijgen, door louter Venrayse mest te gaan verwerken? "Ik wil hier nu niet al te veel over gaan zeggen", zegt Arts, die zich stoort aan de berichtgeving rond zijn plannen.

Stabiliteit op de mestafzetmarkt is voor Philipsen en Van Dijck het toverwoord. Dat kan worden bereikt door het afsluiten van langdurige contracten van tien jaar of langer tussen de varkensboer als mestleverancier en mestverwerkers.

Stabiliteit is nodig voor mestmarkt

Van Dijck: "De tien jaar is nodig omdat een fabriek niet kan investeren op basis van korte afspraken met boeren boeren. Met een langere contractperiode kan de verwerker werken aan producten die beter aansluiten bij de behoeften van afnemers." Langere contractafspraken zijn evenwel nog 'wishful thinking'.

Ogen zijn nu gericht op het Zuid-Limburgse Zitta Biogas Chemelot op het voormalige DSM-terrein in Geleen. De vergunningen voor de bouw van een mestfabriek die jaarlijkse 700.000 kuub biogas gaat produceren, zijn rond. De initiatiefnemers zijn op dit moment mestleveringscontracten met veehouders in Brabant en Limburg aan het afsluiten. De boeren krijgen louter langlopende contracten voorgelegd. Anders is Zitta voor de initiatiefnemers niet haalbaar.

'Transportkosten naar Geleen kunnen probleem zijn'

"Met de prijs van zo'n zestien euro per kuub mest is niet veel mis", zegt Van Dijck. "Probleem is echter dat er nog transportkosten van naar verwachting zes tot zeven euro per kuub bijkomen. Dat zou wel eens te veel van het goede kunnen zijn. Het is afwachten of ze genoeg contracten kunnen afsluiten om met de bouw te kunnen beginnen." In april is er meer duidelijkheid.

De bedoeling is dat de biogasfabriek over een jaar of twee operationeel is. De bouwkosten zijn 100 miljoen euro. Daarbovenop ligt er voor Zitta voor een periode van twaalf jaar 166 miljoen euro rijkssubsidie klaar. Dat geld is afkomstig uit het fonds Stimulering Duurzame Energie (SDE+), een pot waaruit ook zonnepanelenprojecten worden ondersteund. In Tilburg gaat Zitta een biogasmestfabriek bouwen van 200.000 ton.

'Geen aanwijzingen voor mestcowboys'

Dat mestcowboys weer actief zijn om tegen veel te lage prijzen boeren van hun overtollige mest af te helpen, zoals de NRC drie jaar terug in een verhaal over mestfraude onthulde, is volgens Van Dijck niet aan de orde. "Daar zijn geen aanwijzingen voor." Mestafzetkosten vormen voor de varkenshouderij een wezenlijk deel van de kostprijs", stelt Philipsen. "Boeren die maatschappelijk verantwoord ondernemen, zullen moeten investeren in mestafzet op de langere termijn. Het item mest moet niet langer onderdeel zijn van een maatschappelijke discussie." Volgens Van Dijck is het probleem met mest onlosmakelijk gekoppeld aan een logistiek probleem.

Voor dit jaar kleine krimp varkensstapel

"Alles is op te lossen met een hogere prijs. Een probleem is Europese wetgeving. Mest voor Duitsland en Frankrijk moet eerst verhit worden tot 70 graden. Meer mestoverschot betekent voor de boeren ook bijbetaling voor mest voor levering aan akkerbouwers of andere afnemers. Voor afzetten van mest binnen Nederland betaalt de boer voor een rit naar Friesland wellicht zo'n 15 euro per kuub." Onduidelijkheid blijft evenwel troef bij het hoofdstuk mest. Van Dijck: "Voor dit jaar komt er een kleine krimp van de varkensstapel door de stoppersregeling en de warme sanering van de varkenshouderij. Wat dit gaat brengen is uiteraard ongewis." Philipsen vindt dat mestverwerking, het rendabel maken ervan en het te ontdoen van het slechte imago, de gemeente daarin een taak zou moeten hebben. Het CDA wil van mestverwerking weer een serieus aandachtspunt maken. Om te beginnen wordt het onderwerp alvast binnen de eigen fractie op de agenda geplaatst.