Hulp aan Joodse onderduikers

Venray | Kring Venray en omgeving van LGOG houdt op maandag 20 januari van 19.30 uur tot 21.30 uur in het Venrays Museum, Monseigneur Goumansplein 1 in Venray, de lezing Hulp aan Joodse onderduikers in Limburg: een gouden bladzijde met zwarte vlekken.

De lezing wordt verzorgd door Herman van Rens. Het grote verhaal van de Holocaust, de fabrieksmatige vernietiging van Joden en Sinti in de jaren van het Derde Rijk, is bekend. Ook in Limburg werden Joden en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en gedeporteerd naar Duitse concentratiekampen. De helft van de circa 1500 Limburgse Joden kon echter nog net op tijd in Limburg onderduiken evenals een paar duizend Joodse onderduikers van elders. Zo ontstond de paradoxale situatie dat er aan het eind van de oorlog in Limburg meer Joden waren dan daarvoor.

In deze lezing zal Herman van Rens ook kort ingaan op de situatie in Venray en omstreken. Van Rens (Horst-Hegelsom) werkte jaren als huisarts in Beek. Tijdens zijn pensioen studeert hij geschiedenis aan de UvA in Amsterdam. Hij rondde zijn masterfase af in 2009 met de scriptie 'Progrom of genocide' over de massamoorden tijdens de eerste maanden van de Spaanse Burgeroorlog. De tekst staat op www.holocaustlimburg.nl/publicaties.

Deze studie is een waardevolle bijdrage aan het debat over de achtergronden van regionale en nationale verschillen in de uitwerking van de Holocaust. In 2013 promoveerde hij in Amsterdam op het proefschrift Vervolgd in Limburg, Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2017 ontving Herman van Rens de Rachel Borzykowski-penning van de Stichting Sobibor voor zijn bijdrage aan de vermeerdering van de kennis over de deportatie van Nederlandse Joden naar Sobibor. Momenteel werkt hij samen met zijn vrouw Annelies aan een publicatie over de zogenaamde Coseltransporten, treinen uit Westerbork waaruit de mannen in Cosel werden geselecteerd, waarna het merendeel van hen bezweek als gevolg van dwangarbeid in kampen in Sileziƫ. Het echtpaar verzorgt lezingen en voorlichting op scholen en voor groepen. Jaarlijks vindt onder hun leiding een zevendaagse wetenschappelijke herdenkingsreis plaats naar Auschwitz en Cosel.

Vanaf medio januari zal in het Venrays Museum een kleine fotopresentatie te bezichtigen zijn van alle tien Stolpersteine die in Venray (2) en Oirlo (8) gelegd zijn. Zoals gebruikelijk is de lezing ook toegankelijk voor belangstellende niet-leden.