Nominaties Raadselige Roos


Venray | De genomineerden van de zevenentwintigste schrijfwedstrijd voor amateurs, De Raadselige Roos, uitgeschreven door Literair Café Venray, zijn bekend. 'De literaire kwaliteit van de inzendingen van 2019 is weer van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. In 2019 heeft de Raadselige Roos 51 gedichten en 29 prozaverhalen toegezonden gekregen door 42 mannen en 30 vrouwen. Liefst 27 inzenders deden voor de eerste keer aan de Raadselige Roos mee', zo meldt de organisatie van de jaarlijkse schrijfwedstrijd trots.

'Het verplichte thema 'bevrijd', werd op creatieve, speelse, serieuze en soms zelfs indrukwekkende wijze benaderd en uitgewerkt. Prachtig, maar moeilijk voor de jury's om samen en eensgezind tot een breed gedragen voordracht van prijswinnaars en genomineerden voor de bundel te komen. Maar ook dit jaar is dat gelukt', zo vervolgt de organisatie.

Alle deelnemers en de genomineerden in de categorieën poëzie- en proza zijn uitgenodigd om in januari bij de feestelijke bekendmaking van winnaars en genomineerden aanwezig te zijn. Door een vakjury's zijn drie winnaars in de categorie poëzie en drie winnaars in de categorie proza vastgesteld. Een publieksjury heeft de winnaar van de Rooje Roos-prijs voor poëzie gekozen.

De drie eersteprijswinnaars ontvangen een beeldje, voorstellende een roos, het juryrapport, de bundel Raadselige Roos 2019, een boekenbon en boeket rode rozen uit Venrayse teelt. De tweede en derde prijswinnaars worden een boeket rozen, het juryrapport, de bundel, een boekenbon en boeket rozen overhandigd. De genomineerden die niet in de prijzen vallen, maar wier gedichten en prozaverhalen het vanwege hun literaire kwaliteit zeker verdienen om eveneens in de bundel opgenomen te worden, ontvangen het juryrapport, de bundel en een Venrayse roos.

Ook in 2019 hebben cursisten van Marlies van Zeben, onafhankelijk en op grond van hetzelfde thema 'bevrijd" beeldend werk gemaakt. Aan elk gedicht en prozaverhaal, dat in de bundel is opgenomen, is een van deze beeldende kunstwerken gekoppeld. Bijzonder is, dat het ook nu weer is gelukt om een beeldend werk, een schilderij, perfect te linken aan een gedicht of verhaal. Menig beeldend werk lijkt bijkans speciaal voor een literaire werk gemaakt. Deze schilderijen worden natuurlijk bij het gedicht of prozaverhaal in de bundel met de naam van de maker afgedrukt.

De bekendmaking van de winnaars en genomineerden in de beide categorieën gaat plaatsvinden op zondag 19 januari om 11.00 uur in de foyer van de Venrayse schouwburg. Iedereen die met een gedicht of prozaverhaal aan De Raadselige Roos-schrijfwedstrijd 2019 heeft deelgenomen, heeft deze morgen gratis toegang.

Ook de seizoenpashouders van Literair Café Venray zijn vrij van entreegeld. Voor de entree en na afloop is de bundel de Raadselige Roos 2019 ter plaatse te verkrijgen.