Keuzes en dilemma's op zee

Venray | Rob Timmerman (1975) ontfermt zich als vrijwilliger over de meest kwetsbaren onder de tienduizenden vluchtelingen in Griekse opvangkampen. Maar ook op de Middellandse Zee, waar hij als schipper op een reddingsboot kinderen, vrouwen en mannen behoedt voor een wrede verdrinkingsdood. Hij was betrokken bij de redding van meer dan 2.000 mensen.

Gedurende een presentatie in Schouwburg Venray op zondag 12 januari laat hij zien hoe hij dat doet. En zo zijn leven meer betekenis geeft. Aanvang 15.00 uur, toegangskaarten kosten 5 euro. Voor scholieren en studenten is de toegang gratis.

Hij had een succesvolle baan als tv-redacteur. Een stressvolle baan. Met deadlines en lange dagen. Na een burn-out en een herstel van maanden gooide Rob Timmerman het roer om. Hij reageerde op een Facebook-post van een kleine hulporganisatie. Twee weken later zat hij al op een reddingsboot op de Middellandse zee. Inmiddels vier jaar verder helpt hij een groot deel van het jaar als vrijwilliger in de vluchtelingencrisis. Op zee en in de kampen. Omdat hij daar wil zijn waar hij het hardste nodig is. "Om waardigheid te brengen op mensonwaardige plekken. Met minder geld ben ik rijker dan ooit." Van elke negen weken is Rob Timmerman er drie van huis voor zijn vluchtelingenwerk. De andere weken is hij bij zijn vrouw en hun drie kinderen. Terug in Nederland is hij spreker bij bedrijven. Hij vertelde zijn verhaal al enkele keren op tv bij Pauw, Nieuwsuur en De Nachtzoen. Reserveren kan via de agenda van de Schouwburg Venray: www.schouwburgvenray.nl.

De presentatie is een initiatief van het Mondiaal Platform Venray in samenwerking met Xavier Friesen van Bouwstenen voor Zambia. Het Mondiaal Platform Venray wil inwoners van Venray bewust maken van mondiale vraagstukken. Dat doet de stichting samen met haar leden. Een van die partners is Bouwstenen voor Zambia, een initiatief van de Venrayse student Xavier Friesen. Tijdens reizen met zijn ouders zag hij dat veel kinderen heel veel minder kansen hebben op een mooie toekomst. Om zijn steentje bij te dragen besloot hij in groep 8 van de basisschool om vrijwilligerswerk te gaan doen op een schooltje in Zambia. Nog voordat hij vertrok, zag hij dat zij pas echt geholpen zouden zijn als ze een échte school zouden hebben. Daarom richtte hij de Stichting Bouwstenen voor Zambia op. Inmiddels is Xavier drie keer terug geweest in Zambia. Meer weten? Kijk op www.bouwstenen-zambia.nl.