Voor mfc Oirlo ligt 733.333,33 euro klaar

OIRLO | De gemeente Venray wil maximaal 733.333,33 euro bijdragen aan de realisatie van een nieuwe multifunctionele gemeenschapsaccommodatie (mfc) in Oirlo. Dat bedrag wordt beschikbaar gesteld in het kader van Schoon door de poort.

Het onderzoeksteam dat zich met een nieuw gemeenschapshuis in Oirlo bezighoudt, diende onlangs bij de gemeente twee plannen in. Het eerste betreft een ingrijpende verbouwing van De Linde, het huidige dorpshuis. Het tweede plan is een stuk breder van opzet. Dat behelst sloop van De Linde en van café-cafetaria D'n Terp. De pastorie wordt in dat geval verbouwd tot een modern dorpshuis met een nieuw aan te bouwen zaal. In die nieuwe accommodatie worden tevens een café en een cafetaria ondergebracht. Op de locaties van De Linde en D'n Terp moeten in deze variant woningen komen.
De gemeente Venray geeft aan de eerste variant te omarmen omdat die het beste past binnen het Schoon door de poort-project.

Dit project beoogt zelfstandigheid van de gemeenschapshuizen. Om dat te realiseren mogen alle dorpen bij de gemeente een plan indienen. Na beoordeling en goedkeuring bekostigt de gemeente Venray de noodzakelijke aanpassingen en gewenste uitbreidingen van de dorpsaccommodatie. Na realisatie beginnen de dorpsraden met een schone lei aan hun taak. Schoon door de poort-projecten zijn inmiddels al gerealiseerd in Oostrum, Leunen, Vredepeel en Blitterswijck, in Merselo zijn de plannen vergevorderd.
De gemeente Venray wil met Schoon door de poort komen tot financieel gezonde dorpshuizen die breed worden gedragen door de gemeenschap. Het gemeenschapshuis staat voor de gemeente derhalve voorop. Bouwen van woningen, aanpassen van de pastorie en het verplaatsen van een café en cafetaria, zoals Oirlo wil, is derhalve een brug te ver.

Onderzoeksteam blij met duidelijkheid maximale bijdrage

Met dat in gedachte wil de gemeente, op aanvraag van het onderzoeksteam, een voorbereidingsbudget beschikbaar stellen van 27.500 euro. De voorwaarde is dat betrokken partners evenredig bijdragen.

Tevens stelt de gemeente Venray een procesbegeleider beschikbaar en andere adviseurs die het Oirlose projectteam van dienst kunnen zijn. Het onderzoeksteam laat weten blij te zijn dat er nu duidelijkheid is over de maximale bijdrage van de gemeente. De tweede variant blijft evenwel in beeld voor het onderzoeksteam. Dat blijkt uit het feit dat vrijdag 10 januari overlegd wordt met het bisdom. Daarna wordt alles op een rijtje gezet. Binnenkort worden de inwoners bijgepraat.