Mestverwerking als hoofdpijndossier

VENRAY | Het afblazen van mestfabriek Comiva aan de Metaalweg in Venray is een streep door de rekening van de Venrayse varkensboeren, die samen jaarlijks zo'n 600.000 kuub drijfmest produceren. Zo'n 250.000 ton wordt momenteel binnen Venray be- en verwerkt. De 150.000 ton die Comiva wilde gaan verwerken, gaat dus niet door. Meer dan de helft van de in Venray geproduceerde mest wordt buiten Venray verwerkt. Aan de andere kant worden vele tonnen buitenregionale mest bij Merensteyn in Ysselsteyn verwerkt. Niet wenselijk, vindt CDA-raadslid Leo Philipsen uit Ysselsteyn. Dorpsgenoot en LLTB-bestuurder Peter van Dijck heeft er minder moeite mee.

Door Henk Baltussen

Met het afhaken van Comiva als grootschalige mestverwerker zijn de initiatieven voor dergelijke fabrieken in Venray zo'n beetje opgedroogd. De eventuele bouw van een mestverwerker bij het bedrijf van de familie Arts-Swinkels aan de Timmermannsweg 110 in Ysselsteyn verzacht de pijn volgens Philipsen enigszins. "Meer plannen zijn er op dit moment eigenlijk niet meer. De onzekerheid is nu te groot om grote investeringen in mestverwerking te gaan doen. Comiva durfde het ook niet meer aan, terwijl ze zelfs al grote investeringen hadden gedaan. Die zitten met een kostenpost opgescheept. Dat zegt genoeg."

De problematiek spitst zich vooral toe op kortdurende contracten van varkensboeren met ondernemers die mestverwerkers draaiende houden. Die ondernemers hebben zodoende geen zekerheid voor voldoende aanvoer. Er zijn geen vaste kuub-prijzen en boeren zijn voortdurend op zoek naar afnemers met de laagste prijzen. Daarom is het onmogelijk vast te stellen waar de 'Venrayse mest' overal wordt verwerkt. En hoe groot het gesleep met mest nu precies is. Philipsen (Van Dijck in mindere mate) vindt het onwenselijk dat, gezien het grote plaatselijke overschot, toch mest vanuit bijvoorbeeld Brabant in Venray kan worden verwerkt. Merensteyn aan de Steegse Peelweg in Ysselsteyn, een Brabants initiatief, is met een capaciteit van 200.000 ton de grootste in de gemeente Venray. En op papier de enige fabriek die ook mest van buiten Venray verwerkt. Philipsen vindt het daarom een goede zaak dat Merensteyn steeds meer Limburgse mest inneemt. "Het ligt politiek gevoelig dat varkensboeren van buiten Venray met hun mest naar hier komen", zegt Philipsen. Daarom ligt de vergunningaanvraag voor 30.000 kuub mestverwerking aan de Timmermannsweg 110 onder het vergrootglas.

Lees verder op pagina 7.