Cocaïnedealer moet staat betalen

Roermond | De 34-jarige drugskoerier S.B. uit Venray moet de Staat 50.494,50 euro betalen. De man zou het geld hebben verdiend aan de jarenlange handel in cocaïne. De Venraynaar moet dat geld nu van de rechtbank in Roermond betalen aan de Staat.

De verdachte is eerder bij politie in justitie in beeld gekomen in een ander strafrechtelijk onderzoek. In dit eerdere onderzoek zijn uit afgeluisterde en opgenomen telefoongesprekken aanwijzingen naar voren gekomen dat de verdachte zich in 2016 al bezighield met de handel in verdovende middelen. Dat beeld wordt ondersteund door de verklaring van een getuige.

De getuige verklaarde op 24 mei 2018 dat ze al ruim twee jaar cocaïne bestelde via het telefoonnummer, dat in die periode door de verdachte werd gebruikt. Tevens zijn er naar aanleiding van een opsporingsonderzoek naar een overval op 12 mei 2017 diverse BOB-middelen toegepast, waaronder een telefoontap op een mobiele telefoon in gebruik van de Venraynaar. Hieruit bleek dat hij zich in februari 2018 bezighield met de handel in verdovende middelen.

In dit onderzoek zijn gedurende enkele weken telefoongesprekken afgeluisterd waaraan de verdachte deelnam. Hieruit bleek dat er in de periode van 19 maart 2018 tot en met 5 mei 2018 dagelijks klantencontacten waren voor de aan- en verkoop van verdovende middelen. In 48 dagen zijn er 320 afspraken vastgelegd. Dat resulteert in gemiddeld 6,66 afspraken per dag. In het opgemaakte rapport wordt uitgegaan van een periode van twee jaar (730 dagen). De rechtbank rekent de periode van 1 februari 2018 tot en met 19 februari 2018 niet mee, omdat de verdachte in de strafzaak voor de handel in verdovende middelen over deze periode is vrijgesproken en de rechtbank komt nu uit op een periode van 711 dagen. De rechtbank in Roermond acht het aannemelijk de de Venraynaar gedurende dit aantal dagen wederrechtelijk verkregen voordeel heeft gehad uit strafbare feiten en extrapoleert het gemiddeld aantal klantencontact over deze periode.

De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij cocaïne verkocht in pakketjes van 0,3 gram per keer. Uit het onderzoek is gebleken dat klanten voor deze pakketjes 20 of 25 euro betaalden. De gemiddelde verkoopopbrengst per klantencontact kan worden vastgesteld op 22,50 euro. Uitgaande van het gemiddelde aantal afspraken van 6,66 per dag komt dat neer op een dagomzet van 149,85 euro uit strafbare feiten. Uit eerder uitspraken kan worden afgeleid dat de minimale winstmarge van de handel in verdovende middelen gesteld kan worden op 50 procent. vanwege het ontbreken van een sluitende boekhouding en of andere betrouwbare aanwijzing voor de werkelijke verdiensten per dag wordt in het voordeel van de verdacht uitgegaan van een dagopbrengst van 75 euro. De totale opbrengst van de handel in verdovende middelen door de verdachte wordt dan ook vastgesteld op 711 maal 75 euro. Dat komt neer op 53.325 euro.

Ook had de Venraynaar voor 85 dagen een drugskoerier 'in dienst'. Hij kreeg 5 euro per levering en dat komt neer op een bedrag van 2830,50 euro. Deze koerierskosten worden in mindering gebracht door de rechtbank. Zo komt het totaalbedrag uit op 50.494,50 euro. Dat bedrag moet de man terugbetalen.