Geen tekenborden als waarschuwing

VENRAY | Er komen geen waarschuwingsborden bij de ingangen van wandel- en voetpaden om bezoekers te attenderen op teken die mogelijk in het gebied aanwezig zijn. Dat laten burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad van Venray weten. Hiermee komt het college niet tegemoet aan een CDA-motie die 2 juli raadsbreed werd gesteund.

Door Henk Baltussen

Die motie riep B en W niet alleen op waarschuwingsborden te plaatsen, maar ook regelmatig bermbeheer uit te voeren om besmettingsgevaar door de teek te reduceren. Na onderzoek concludeert het college dat het aantal ingangen van natuurgebieden dermate groot is, waardoor de kosten voor plaatsing (tussen de 40.000 en 60.000 euro, red.) te hoog worden. Daarbij draagt een 'bordenparadijs in natuurgebieden' niet bij aan de natuurlijke uitstraling van deze gebieden en teken beperken zich niet tot natuurgebieden. Verder vragen B en W zich af er dan ook waarschuwingsborden tegen wilde zwijnen, wolven en de dennenprocessierups moeten komen. Dat dergelijke borden mensen kunnen afschrikken de natuur in te gaan, vindt het college niet wenselijk. Het 'gefaseerd bermbeheer' in de motie, neemt het college eveneens niet over. Wel komt er dit jaar een bermbeheerplan voor vergroting van de biodiversiteit. Ook worden met regelmaat inwoners geïnformeerd over de gevaren van teken die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

CDA-raadslid Leo Philipsen, indiener van de motie, nam met verbazing kennis van de kosten van de borden. "Waar die vandaan komen, weet ik niet. Ik kan borden leveren voor een tientje per stuk, bij wijze van spreken. En hang ze aan palen die er al staan. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Bij de Veluwe hangen ze bijvoorbeeld ook. Ik zou bij wijze van spreken het nog zelf kunnen doen. En met veertig tot vijftig bordjes ben je al een heel eind. Ik ga er in elk geval vragen over stellen. Ook vraag ik de provincie wat zij eventueel hierin kan betekenen."