Marij Derks (onder) en Olga Ockeloen in hun B&B.
Marij Derks (onder) en Olga Ockeloen in hun B&B. Foto: Willem Menting

Marij Derks

Venray | Café, bar, kegelbanen. Het zijn de woorden die tot voor kort de gevel van het pand aan de Stationsweg 16 in Venray sierden. Het gebouw, waar in het verleden ook nog een winkel was gevestigd, is de afgelopen anderhalf jaar flink onder handen genomen en sinds enkele weken huist er een heuse bed and breakfast met drie kamers inclusief badkamer. Marij Derks en Olga Ockeloen zijn de trotse eigenaren van de onderneming. "De bed and breakfast gaat The Farmer's Daughter heten. Het is een verwijzing naar mijn jeugd. Ik ben een boerendochter", zegt Derks trots.

Derks verliet Venray toen ze twintig jaar oud was. Nu, ruim veertig jaar later, keert ze terug in de voor haar vertrouwde omgeving. "Ik ging als twintiger naar Nijmegen om geschiedenis te gaan studeren en ik ben eigenlijk nooit meer teruggekeerd naar Venray. Ik kwam er natuurlijk nog regelmatig om familie te bezoeken, maar ik bleef in Nijmegen wonen." Tijdens haar studie begon Derks met werken in de horeca en die bedrijfstak heeft ze eigenlijk nooit meer losgelaten. Zo runt Derks al jarenlang haar eigen eetlokaal aan de Graafseweg in Nijmegen. "Ik vind het leuk om voor mensen te zorgen, ze een leuke avond te bieden. Dat kan ik met eetlokaal Koks. Ik blijf ook gewoon in het restaurant werken. Ik vind het leuk om het te combineren met de bed and breakfast."

DIPLOMA

Met haar geschiedenisdiploma op zak heeft Derks nooit actief naar een baan gezocht. "Ik ben geschiedenis gaan studeren, omdat ik op de middelbare school Jeruzalem een goede geschiedenisleraar had. Hij heette Toon den Brok en kon geweldig vertellen. Op die manier is mijn interesse in de geschiedenis ontwikkeld. Toen ik in de jaren tachtig afstudeerde, was het crisis en een baan in het onderwijs vinden was bijna onmogelijk. Ik bleef in de horeca en begon in 1987 mijn eigen café en in 1995 startte ik met eetlokaal Koks."

Derks woonde met haar partner Olga Ockeloen aan de rand van het Goffertpark in Nijmegen. Het zat niet in de planning om terug te keren naar Venray, maar toen het oog van het stel op het vervallen pand aan de Stationsweg viel, besloten zij om het roer rigoureus om te gooien. "De verbouwing heeft anderhalf jaar geduurd. Er waren al meerdere potentiële kopers wezen kijken, maar niemand durfde de stap te nemen. Wij wel. Het was echt een bizarre klus. We hebben onder meer een compleet nieuw trappenhuis moeten bouwen, maar het is gelukt. Wel met flinke ondersteuning van mijn familie hier in Venray. Anders was het nooit gelukt. Als we hadden geweten dat het zoveel werk was, hadden we het wellicht anders aangepakt. We zijn in ieder geval apetrots op het eindresultaat. Het is een droom die uitkomt."

KEGELBAAN

Het stel woont zelf ook in het pand. De oude kegelbaan is verbouwd tot woonhuis. "We hadden het heel goed in Nijmegen hoor, maar ik kan wel zeggen dat we op onze plek zijn in Venray. We zijn heel goed ontvangen door de buurt", vertelt Olga opgetogen. "Ik werk zelf al wat langer bij Sligro in Oostrum dus ik heb de omgeving al leren kennen. Venray heeft alles, we wonen hier erg prettig." Ook Derks is blij om weer terug te zijn. "Ik ben hier op mijn plek. We gaan regelmatig met de honden wandelen in de bossen. Het is prachtig hier. Ik mis mijn zus wel, die woonde in Nijmegen bij mij in de straat dus even snel een kop koffie drinken of samen wandelen en de honden uitlaten mis ik wel."

OVERNACHTEN

De eerste gasten hebben inmiddels al overnacht in de spiksplinternieuwe bed and breakfast. "De overbuurvrouw vroeg vlak voor de feestdagen of haar broer met partner hier konden komen slapen. We waren officieel nog niet geopend, maar we hebben de deuren toch geopend. Het was geweldig om de eerste gasten te mogen ontvangen. De officiële opening moet nog komen, maar we moeten nog werken aan onze vindbaarheid. Op de gevel moet ook nog komen te staan dat het een bed and breakfast is. In de toekomst gaan we wellicht nog meer dingen organiseren, zoals bijvoorbeeld workshops."

BOERENBEDRIJF

Het ondernemen is Derks zeker niet vreemd. Haar ouders hadden een gemengde boerenbedrijf. "Ik groeide op in een gezin met vier broers en een zus. Geen van allen heeft de boerderij overgenomen. Dat is maar goed ook als je de problemen van tegenwoordig ziet in het boerenbestaan. We zijn door ons leven op de boerderij wel gewend om de handen uit de mouwen te steken. Hard werken en goed eten. Dat zijn wel de motto's die ik van thuis heb meegekregen. De liefde voor lekker, ambachtelijk en goed bereid eten heb ik van huis uit meegekregen en ook de liefde voor het Noord-Limburgse landschap en de bossen van Geijsteren. Wat dat betreft voelt het goed om terug te zijn op het oude nest."

Het tweetal is apetrots op het compleet gerenoveerde pand. "Nu willen we nog iets heel moois van onze B&B The Farmer's Daughter maken en weer nieuw leven in het pand blazen. Daarnaast willen we een prachtige woon- en werkplek creëren."

Meer informatie over de bed and breakfast van Marij Derks en Olga Ockeloen is te vinden op de website www.thefarmersdaughter.nl.

Afbeelding