Martin Wijnhoven zette zich meer dan veertig jaar in voor de verkeersveiligheid in Venray.
Martin Wijnhoven zette zich meer dan veertig jaar in voor de verkeersveiligheid in Venray. Foto: Henk Lammen

'Haast, haast, haast'

Venray | Na 42 jaar nam Martin Wijnhoven op 1 januari afscheid van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Venray. Een lange periode waarin de 66-jarige Venraynaar zich bijzonder verdienstelijk maakte voor deze maatschappelijke organisatie die zich inzet voor de verkeersveiligheid. "Of ik in een zwart gat val?", herhaalt hij aan het einde van het interview de slotvraag. "Echt niet, als vrijwilliger bij tal van organisaties heb ik genoeg omhanden."

Door Henk Lammen

Martin Wijnhoven lacht hartelijk als de vraag wordt gesteld hoe hij bij VVN afdeling Venray terecht is gekomen. Als politieman kwam hij terug van een flinke aanrijding toen hij zich op het bureau afvroeg wat VVN Venray eigenlijk deed. "Helemaal niks, zei ik tegen mijn collega Mart Pijnappels. Laat ook de toenmalige korpschef Gerard de Bruijn erbij zitten. Die was voorzitter van de afdeling Venray van VVN."

Het vervolg laat zich raden. De Bruijn polste Wijnhoven meteen voor de functie van secretaris. De rest is geschiedenis. Martin Wijnhoven werd in ruim vier decennia het gezicht van de Venrayse afdeling van VVN. Met slechts een doel: de verkeersveiligheid verbeteren. Met tal van acties vestigde de organisatie de aandacht op zich, maar vooral was er het streven om het aantal verkeersongelukken en -slachtoffers terug te dringen. Alcoholcontroles, autogordelcampagnes, activiteiten op locatie, het rijtje promotiecampagnes is oneindig. "In het kader van de BOB-campagne brachten we bierglazen met het opschrift 'Rij alcoholvrij' op de markt. En trokken we met een arrenslee door het centrum van Venray om ons verkeersverhaal te doen." Wijnhoven benadrukt dat de weggebruikers de zwakste schakel zijn in het verkeer. "Het was dan ook vooral investeren in campagnes om de verkeersveiligheid te vergroten. Om de mensen bewust te maken, waarin de gevaren schuilen. Het was en is nog steeds een kwestie van repeteren, steeds maar weer de boodschap herhalen."

Een gouden greep was de introductie van het theoretisch en later ook praktisch verkeersexamen in het basisonderwijs. Ieder jaar opnieuw fietsen zo'n 450 tot 500 de kinderen door de straten in het centrum en de buitenwijken. Met hun karakteristieke hesjes aan, in een lange sliert op de fiets. Wijnhoven: "Het is aandacht voor verkeersveiligheid aan de basis, de kinderen. Met dank aan de verkeersouders en -regelaars die hun steentje bijdragen dat jaarlijks kinderen worden getoetst op hun gedrag in het verkeer, ze wegwijs te maken en te wijzen op de gevaren die in het verkeer op de loer liggen. Dat is echt een sterke zet geweest. Een uniek project voor Limburg, misschien wel voor heel Nederland." Gekoppeld ook aan een fietscontrole. Controle van verlichting en remmen. "Het is ook een stukje opvoeding richting ouders." Hij is blij een bijdrage te hebben geleverd om de verkeersveiligheid in Venray te vergroten. "Ik heb dit stukje vrijwilligerswerk altijd met enorm veel plezier gedaan. En het is mooi dat nu ook particuliere initiatieven zoals Smile de handschoen oppakken om de kar mee te trekken. Actief zijn in wijken, buurten en kerkdorpen. Want veiligheid in het verkeer behoeft continu aandacht. Zeker in deze tijd. Iedereen in het verkeer heeft vooral haast, haast, haast. En dat is een slechte raadgever."